Sağlık

ABD'de Moderna aşılamasından sonra bin 200'den fazla olumsuz olay kaydedildi

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Kovid-19'u önlemek amacıyla 18 Aralık 2020'de, bir ay arayla iki doz olarak uygulanan Moderna aşısı için acil kullanım izni vermişti. CDC'ye göre, 10...

Abone Ol

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Kovid-19'u önlemek amacıyla 18 Aralık 2020'de, bir ay arayla iki doz olarak uygulanan Moderna aşısı için acil kullanım izni vermişti. CDC'ye göre, 10 Ocak itibarıyla ABD'de Kovid-19'a karşı 4 milyon 41 bin 396 kişiye Moderna aşısının ilk dozu uygulandı ve aşılamanın ardından Aşı Olumsuz Etki Bildirim Sistemi'ne bin 266 olumsuz olay iletildi.

Bunların arasından 108 vakanın, anafilaksi gibi şiddetli alerjik reaksiyon vakaları olmaları ihtimali nedeniyle daha fazla incelenmesi gerektiği tespit edildi. Aşılamadan sonra nadiren ortaya çıkan bir alerjik reaksiyon olan anafilaksi, genellikle aşıdan dakikalar ya da saatler sonra başlıyor ve ölümcül olabiliyor.

CDC vakalardan 10'unun anafilaksi olarak belirlendiğini açıkladı. Böylece Kovid-19'a karşı uygulanan Moderna aşısında 1 milyonda 2,5 oranında anafilaksi vakası görülmüş oldu. Aşının uygulanmasından semptom başlangıcına kadar geçen sürenin medyanı 7,5 dakika oldu.

CDC, Kovid-19 aşılarını uygulayan yerleri CDC kılavuzuna uymaya çağırarak, kontrendikasyonlar ve önlemler için aşı olanların incelenmesi, anafilaksi olasılığına karşı gerekli malzeme ve personelin bulundurulması, aşılama sonrası önerilen gözlem sürelerinin uygulanması ve anafilaksiden şüphelenilmesi halinde derhal intramüsküler (kas içi) epinefrin enjeksiyonu ile tedaviye başlanması gibi konulara dikkat çekti.