Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi tarafından azil yöneticileri olarak atanan, yaklaşan duruşmada savcı görevini üstlenecek olan Temsilciler Meclisi'nin dokuz Demokrat üyesi, azil tasarısını teslim etmek üzere Kongre Binası'nda üst meclise törensel bir yürüyüş yaptı.

Azil süreci baş yöneticisi Jamie Raskin, Senato katında Trump aleyhindeki tek maddelik azil tasarısı metnini yüksek sesle okudu: "Başkan Trump, Amerika Birleşik Devletleri'nin ve hükümet kurumlarının güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye attı.

Demokratik sistemin bütünlüğünü tehdit etti, iktidarın barışçıl bir şekilde devredilmesine müdahale etti ve bir hükümet şubesini tehlikeye attı. Böylece Amerika Birleşik Devletleri halkını açık olarak yaralayacak şekilde Başkan olarak kendisine olan güvene ihanet etti." ABD medyasında çıkan haberlere göre, 100 ABD senatörünün tamamı Salı günü jüri üyesi olarak ant içecek ve Trump'a resmi olarak bir celp gönderilerek 2 Şubat'a kadar cevap vermesi istenecek. Dava 8 Şubat haftasında başlayacak.

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer Pazar günü yaptığı açıklamada, "Herkes Amerikan tarihinin bu korkunç bölümünü geride bırakmak istiyor. Ancak bunu halının altına süpürmek iyileşmeyi sağlamayacak. Adil bir yargılama olacağına inanıyorum. Ancak nispeten hızlı ilerleyecek ve çok fazla zaman almayacak. Çünkü bundan başka yapacak çok fazla işimiz var."

Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nin 13 Ocak'ta 197'ye karşı 232 oyla ve "ayaklanmanın kışkırtılması" gerekçesiyle azlettiği Trump, ABD tarihinde iki kez azledilen ilk başkan oldu. Trump'ı üçte iki çoğunlukla mahkum etmek için 50 Demokrat'ın tümünün yanı sıra en az 17 Cumhuriyetçi'nin de onlara katılması gerekecek. Trump'ın geçen yıl görülen ve üç hafta süren ilk azil davasında, Cumhuriyetçi senatörlerden sadece Mitt Romney, Trump'ı yetkisini kötüye kullanmaktan mahkum etmek için oy kullanmıştı.

Editör: İRFAN KARSLI