Beyaz Saray bilgilendirme toplantısında gazetecilere konuşan Sullivan, "Taliban, sivillerin havalimanına güvenli şekilde geçişini sağlamaya hazır oldukları konusunda bize bilgi verdi. Bu taahhütlerine bağlı kalmalarını sağlamak istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı Türkiye’nin Çin’deki 5. Temsilciliği Chengdu'da Açıldı

ABD'nin Kabil'de devam eden tahliyelerin bu ayın sonuna kadar sürebileceğini düşündüğünü dile getiren Sullivan, "Kesin zaman çizelgesinin nasıl olacağı ve bunun nasıl gerçekleştirileceği konusunda onlarla (Taliban) görüşüyoruz" diye konuştu. Sullivan, Taliban'ın ülkedeki meşru iktidar olup olmadığı konusunda karara varmak için zamanın erken olduğunu ifade etti. Sullivan, "Şu anda kurulu bir yönetim otoritesinin bulunmadığı Kabil'de kaotik bir durum söz konusu" dedi ve ekledi: "En nihayetinde dünyanın geri kalanına kim olduklarını ve nasıl devam edeceklerini göstermek Taliban'a kalmış bir şey. Geçmiş performansları pek iyi değildi, ama bu konuyu bu aşamada konuşmak için henüz erken."

Günün daha erken saatlerinde ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, sahada ABD'li komutanların havalimanının dışında Taliban'la görüştüklerini söylemiş, ancak başka ayrıntı vermemişti. ABD Ordusu'ndan Tümgeneral Hank Taylor, tahliye görevine destek olmak için Salı günü sonuna kadar 4.000'in üzerinde ABD askerinin bölgeye geleceğini ve ABD askerlerinin Taliban'la herhangi bir düşmanca etkileşiminin olmadığını bildirdi.

Taylor, Kabil Havalimanı'nın güvenli olmaya devam ettiğini ve günde 5.000 ila 9.000 kişinin tahliye edilebileceğini söyledi. Tahliyelerin kaos içinde gerçekleşmesinden dolayı kamuoyu ve Kongre üyelerinin artan eleştirileriyle karşı karşıya kalan Başkan Joe Biden Pazartesi günü yaptığı açıklamada ABD askerlerini Afganistan'dan çekme kararının arkasında dururken Kabil'in düşmesinin Washington'ın beklediğinden çok daha önce gerçekleştiğini kabul etti.

Afganistan Cumhurbaşkanı Muhammed Eşref Gani Pazar günü ülkeyi terk ederken, Taliban kuvvetleri başkent Kabil'e girerek ve cumhurbaşkanlığı sarayını ele geçirmişti.

Editör: İRFAN KARSLI