Pazartesi günü yazılı bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "İran'ın Fordo'da uranyumu yüzde 20 zenginleştirmesi, nükleer şantaj kampanyasını genişletmeye yönelik açık bir girişimdir, başarısız kalmaya devam edecek bir girişim" dedi.
Açıklamada, "ABD ve uluslararası toplum, UAEA (Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı) denetçilerinin saha raporlarındaki olguları bildirmesini izlemeye devam edecektir" denildi. İran Atom Enerjisi Kurumu (İAEK) Pazartesi günü geç saatlerde yaptığı bir açıklamada, Fordo tesisinde yüzde 20 uranyum zenginleştirme işleminin başladığını ve kararlılık seviyesine ulaşıldığını açıklamıştı.
İAEK sözcüsü Behruz Kemalvendi'ye göre, yüzde 20 uranyum zenginleştirme süreci, İran parlamentosunun Aralık 2020'de onayladığı İran'ın Yaptırımlarla Mücadele Stratejik Eylem Planı'nın bir parçası olarak Pazartesi günü başladı.
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, aynı gün gönderdiği bir tweet'te, İran'ın bu hareketinin, "Ortak Kapsamlı Eylem Planı'nın (OKEP) taraflarından diğer birkaçının yıllar süren ihlallerinin ardından OKEP'in 36. paragrafıyla tam uyum içindedir. HERKESİN TAM uyum göstermesi halinde aldığımız önlemlerin hepsi geri döndürülebilir önlemlerdir" demişti.
İran'ın bu son adımı, Washington ile Tahran arasında gerginliğin arttığı bir dönemde geldi. Pentagon, Pazar günü, ABD uçak gemisi USS Nimitz'e daha önce verdiği ABD'ye geri dönmesi emrinden vazgeçerek geminin "İran'dan gelen tehditler" nedeniyle Ortadoğu sularında kalmaya devam edeceğini söylemişti.
ABD Başkanı Donald Trump, ülkesini kısaca İran nükleer anlaşması olarak da bilinen Ortak Kapsamlı Eylem Planı'ndan Mayıs 2018'de çekerek İran'a karşı sert yaptırımları yeniden uygulamaya koymuştu. Tahran da buna karşılık olarak Mayıs 2019'dan bu yana OKEP kapsamındaki taahhütlerinin bazılarını kademeli olarak geri çekmişti.