Perşembe günü yayınlanan haberlere göre, ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, ABD'nin Afganistan'daki askerlerini geri çekme süreci devam ederken, bu hafta Katar'da Afganistan Talibanı'ndan müzakerecilerle bir araya geldi. Haberlere göre Milley, Afgan hükümeti ile Taliban arasında bir barış anlaşması imzalanması çabaları kapsamında Salı günü Katar'ın başkenti Doha'da Taliban'dan müzakerecilerle iki buçuk saatlik bir toplantı gerçekleştirdi.

Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak

ABD Genelkurmay Başkanı daha sonra da Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'yle barış sürecini konuşmak için Çarşamba günü Afganistan'ın başkenti Kabil'e uçtu. Milley, kendisiyle seyahat eden gazetecilere verdiği demeçte, "Hem Taliban hem de Afganistan hükümetiyle yaptığım tartışmaların en önemli kısmı şiddetin derhal azaltılması ihtiyacıydı. Diğer her şey buna bağlı" dedi.

Milley'nin gezisi, Afganistan'ın güney kesimlerinde şiddetin arttığı ve ülkedeki ABD birliklerinin Afganistan'dan çekilmeye devam ettiği sırada gerçekleşti. Afganistan'daki ABD ordusundan geçen Cuma günü yapılan açıklamada, Kandehar eyaletinin güneyindeki hükümet güçlerini korumak için Taliban militanlarına karşı saldırı düzenlendiği kaydedilmişti.

Yaklaşık 2 bin 400 ABD askerinin ölümüne neden olan Afganistan'daki savaş ABD tarihinin en uzun süren savaşı oldu. ABD Başkan Donald Trump uzun süredir Afganistan'dan tamamen çekilmenin yolunu arıyordu, ama ordudan ve Pentagon'dan bazı kıdemli yardımcıları daha ihtiyatlı bir yaklaşım, şartlı geri çekilme önermişti.

Şu an Afganistan'da yaklaşık 4 bin 500 ABD askeri bulunuyor. Pentagon geçtiğimiz ay Afganistan'daki ABD birliklerinin Ocak 2021 ortasına kadar 2 bin 500 kişiye düşeceğini doğruladı. ABD ve Afganistan Talibanı Şubat ayı sonlarında bir anlaşma imzalamıştı. Taliban terörist gruplarla bağlarını koparıp anlaşma şartlarını yerine getirirse ABD ordusu Mayıs 2021'e kadar Afganistan'dan tamamen çekilecekti.

Editör: İRFAN KARSLI