Sağlık

ABD CDC: Aşıları tamamlanmış olanlar 'düşük riskle' seyahat edebilir

CDC'ye göre, aşıları tamamlanmış kişiler ABD içinde seyahat edebilecek. Bu kişiler, seyahat sırasında, maske takmak, kalabalıktan uzak durmak, sosyal mesafe, sık sık ellerini...

Abone Ol

CDC'ye göre, aşıları tamamlanmış kişiler ABD içinde seyahat edebilecek. Bu kişiler, seyahat sırasında, maske takmak, kalabalıktan uzak durmak, sosyal mesafe, sık sık ellerini yıkamak gibi Kovid-19 önlemlerini almayı sürdürdükleri sürece Kovid-19 testi yaptırmaları ya da seyahat sonrasında kendi kendilerine karantinaya girmeleri gerekmeyecek.

CDC, aşıları tamamlanmış olma durumunu, kişinin önerilen son aşı dozunu yaptırmasının üstünden iki hafta geçmiş olması olarak tanımladı. Kurum uluslararası seyahat için de, aşıları tamamlanmış kişilerin gidecekleri yer talep etmediği sürece Kovid-19 testi yaptırmalarının gerekli olmadığını kaydetti.

Bu arada, aşıları tamamlanmış kişilerin ABD'ye döndükten sonra da kendi kendilerini karantinaya almaları gerekmiyor. Fakat CDC'ye göre, ABD'ye gitmek için uçağa binmeden önce yine de Kovid-19 testi yaptırarak negatif sonuç almaları ve dönüşlerinden üç ila beş gün sonra takip testi yaptırmaları isteniyor.

CDC Direktörü Rochelle Walensky, Cuma günü düzenlediği basın toplantısında, yeni kılavuzla birlikte "aşıları tamamlanmış büyükanne ve büyükbabaların Kovid-19 testi veya kendi kendini karantinaya alma prosedürleri olmadan sağlık sorunu olmayan torunlarını ziyaret etmek için havayolunu kullanabileceklerini" söyledi.

Walensky, aşıları tamamlanmış kişilerin düşük riskle seyahat edebileceğini ifade ederken, "CDC, artan vaka sayısı nedeniyle şu süreçte seyahat etmeyi önermiyor" diye de ekledi. CDC'nin verileri, ABD'de son 12 gün içinde vaka sayısının artışa geçtiğini, pandemi eğilimlerinin son dönemde değiştiğini gösteriyor. CDC'ye göre, günlük yeni vakaların son 7 günlük ortalaması yaklaşık 62 bin seviyesinde bulunuyor. Bu veri, önceki 7 günün ortalamasına göre yüzde 8,4'lük artışa işaret ediyor.