Avrupa Komisyonu'ndan yapılan basın açıklamasında, söz konusu varyantların ortaya çıkmasının "yakın zamanda onay alan aşıların etkinliğinin azalmasıyla ilgili yakın tehdidi artırdığı" ve bu tür varyantların meydana çıkmasına karşı hazırlıklı olunmasının çok önemli olduğu kaydedildi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından düzenlenen video konferansa AB ile aşı tedariki anlaşmaları imzalayan ilaç şirketleri BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, CureVac ve Sanofi'nin CEO'ları katıldı.

AB Komisyonu'nun sağlıktan sorumlu üyesi Stella Kyriakides, iç pazardan sorumlu üyesi Thierry Breton, von der Leyen'in koronavirüs özel danışmanları Peter Piot ve Moncef Slaoui'nin yanı sıra Avrupa İlaç Ajansı İcra Direktörü Emer Cook da toplantıda hazır bulundu.

Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı

Toplantı, AB'de kapasitenin sınırlı kaldığı, arz sıkıntısı yaşandığı ve bazı aşıların yeni varyantlara karşı daha az etkili göründüğü yönündeki endişelerin arttığı bir dönemde gerçekleşti.

Cuma günü yaptığı açıklamada Piot, biyoteknoloji şirketi Novavax'ın İngiltere'de yaptığı kapsamlı denemelerde yüzde 89'luk genel etkililik ile olumlu sonuç

bildirdiğini ancak aşının, ilk olarak İngiltere'de tespit edilen varyanta karşı yüzde 86, Güney Afrika'da tespit edilen varyanta karşı ise sadece yüzde 60 etkili olduğunu söylemişti.

Editör: İRFAN KARSLI