Politika

AB, Çin'in batısında yeni fırsatlar arıyor

Yılın ilk sekiz ayında Çin-Avrupa yük treni seferlerinin sayısı 10.000'in üzerine çıkarak yıllık yüzde 32 artış kaydetti. Çin Ticaret Bakanlığı yetkilisi Zhai Qian, 2021'in il...

Abone Ol

Yılın ilk sekiz ayında Çin-Avrupa yük treni seferlerinin sayısı 10.000'in üzerine çıkarak yıllık yüzde 32 artış kaydetti. Çin Ticaret Bakanlığı yetkilisi Zhai Qian, 2021'in ilk yedi ayında Çin'in AB'deki yatırımlarının yüzde 86,1, AB'nin Çin'deki yatırımlarının ise yüzde 10,9 arttığı bilgisini verdi. Zhai, "Çin ve AB ekonomileri yüksek düzeyde birbirini tamamlayan ekonomiler. Son yıllarda ikili ekonomik ve ticari alışveriş hem genişlik hem de derinlik olarak büyüdü ve sanayi ve tedarik zincirlerinin kararlılık ve direnci arttı" dedi.

Pandemi ortaya çıktığından beri küresel ekonomi ve uluslararası ticaret ciddi güçlüklerle karşı karşıya geldi. Çin'in AB Misyonu başkanı Zhang Ming, buna karşın Çin-AB ticaret ve yatırımlarının güçlü bir direnç göstererek kararlı ve güçlü bir gelişimi koruduğuna işaret etti. Çin'de bulunan Avrupa Birliği Ticaret Odası'nın yayınladığı İş Güveni Araştırması 2021, Kovid-19 salgını ilk çıktığından bu yana Çin pazarının Avrupalı girişimciler için en önemli sığınak haline geldiğini gösterdi. Çin'de bulunan Avrupalı işletmelerin çoğunluğu Çin'de kalmaya devam etmek istiyor ve Çin'de gelecekteki gelişimleri hakkında güçlü bir güven ve beklentiye sahipler.

Fuara 2.000'den fazla Çinli ve yabancı misafir çevrimiçi ve çevrimdışı olarak katıldı. Fuar; yatırım, bilimsel ve teknolojik inovasyon, karbon nötrlük ve daha birçok konuya odaklandı. AB üyesi 14 ülke, AB üyesi olmayan yedi ülke ve Çin'den gelen 87 şirket arasında; biyotıp, bilişim ve iletişim teknolojileri (ICT), çevre koruma, yeni enerji, tarım, eğitim ve kültürel yaratım gibi konularda 120'den fazla proje eşleştirme toplantısı yapıldı. Zhang, batı bölgesinin Çin'in dışa açılmasında yeni bir ufuk ve Çin ile Avrupa arasındaki ekonomik ve teknolojik alışveriş ile işbirliğinde yeni bir alan haline geldiğini söyledi. Zhang, Avrupalı şirketlerin Çin'in batısındaki hızlı ekonomik gelişmeden faydalanarak her iki taraf için de fayda sağlayacak yeni iş imkanları yaratmalarını umduğunu söyledi.