Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, "Şu an başka bir vahim kilometre taşını daha geride bırakıyoruz. Dünya liderleri savaşları durdurmazsa önümüzde geçilecek yeni kilometre taşları olacak" dedi.

17. “Çince Köprüsü” yarışması kültürel şenliğe dönüştü 17. “Çince Köprüsü” yarışması kültürel şenliğe dönüştü

BM mülteci örgütü UNHCR tarafından Çarşamba günü Cenevre'de açıklanan bir rapora göre, 2020 ortası itibariyle tüm dünyada zorla yerinden edilenlerin sayısı 80 milyonu aştı, ki bu henüz tüm yılı yansıtmıyor.

Zorla yerinden edilme üzerine en son yayınlanan Yıl Ortası Yönelimler raporuna göre Suriye, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Mozambik, Somali ve Yemen'deki şiddet 2020 yılının ilk yarısında insanları yerinden etmeyi sürdürdü ve Afrika'nın İç Sahel bölgesinde de büyük yerinden edilmeler kayda geçti.

Raporda, bu yılın başında yaklaşık 79,5 milyon kişinin zulüm, çatışma ve insan hakları ihlalleri yüzünden evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtiliyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, "Şu an başka bir vahim kilometre taşını daha geride bırakıyoruz. Dünya liderleri savaşları durdurmazsa önümüzde geçilecek yeni kilometre taşları olacak" dedi.

Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke ilinde Kürt milisler tarafından işletilen El Hol
kampında yerlerinden edilmiş insanlar kampı terk etmeye hazırlanırken iki çocuk konuşarak yürüyor, 16 Kasım 2020.

Kaçmak zorunda kalan insanlar için Kovid-19 ek bir korunma ve geçim krizi oluşturmuş durumda. Rapor, "Virüs insan hayatını her boyutuyla altüst etti ve zorla yerinden edilmişler ve vatansızlar için var olan zorlukları ciddi şekilde kötüleştirdi" diyor.

Kovid-19'un yayılmasını önlemek için getirilen kimi kısıtlamalar mültecilerin güvenlik arayışını daha da zorlaştırdı, diyen raporda pandeminin Nisan ayındaki birinci dalgasının tepe noktasında 168 ülke ve bölgenin kısmen ya da tamamen sınırlarını kapattığına ve 90 ülke ve bölgenin sığınmacılar konusunda istisna uygulamadığına dikkat çekildi.

Rapora göre, o zamandan beri, UNHCR'nin destek ve uzmanlığıyla, 111 ülke ve bölge bir yandan virüsün yayılmasını engellemek için gerekli tedbirleri alırken diğer yandan iltica sistemlerinin kısmen ya da tamamen açık kalmasına yönelik pragmatik çözümler buldu.

Afganistan'ın güneyinde Kandahar ilinin Dand ilçesindeki yerinden edilenler kampında Afganlı bir çocuk görülüyor, 14 Kasım 2020.
Editör: İRFAN KARSLI