Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Çarşamba akşamı yaptıkları telefon görüşmesinde Çin-Fransa işbirliğinin sonraki aşaması için önemli bir uzlaşıya vardı.

17. “Çince Köprüsü” yarışması kültürel şenliğe dönüştü 17. “Çince Köprüsü” yarışması kültürel şenliğe dönüştü

Xi, artan istikrarsızlık ve belirsizlik ortamında günümüz dünyasının büyük ülkelerden daha fazla sorumluluk talep ettiğini söyledi.

Çin ile Fransa arasındaki diplomatik ilişkilerin esasen "bağımsızlık, karşılıklı anlayış, öngörü, karşılıklı yarar ve kazan-kazan" hedefleri uyarınca kurulduğunu belirten Xi, çok taraflılığı destekleyip Birleşmiş Milletler esasında uluslararası sistemi korumak ve uluslararası sözleşmeye dayalı uluslararası düzeni devam ettirmek iki ülke arasındaki önemli uzlaşmanın temelidir, dedi.

Huawei'nin Fransa'daki Ar-Ge Merkezi Direktörü Merouane Debbah (sağdan ikinci), Paris'te Huawei'nin Fransa'daki altıncı araştırma merkezinin kurdele kesme törenine katıldı, 9 Ekim 2020.

Xi ikili ilişkileri daha da güçlendirmek için, iki ülkenin asıl hedeflerine ve vardıkları uzlaşıya sadık kalmaları, Çin-Fransa ilişkilerinde direksiyonu asla boş bırakmamaları, alışverişi güçlendirmeleri, işbirliğini pekiştirmeleri ve başlıca uluslararası ve bölgesel konularda yakın iletişim ve koordinasyonu sürdürmeleri gerektiğini söyledi.

Xi, Çin'in izlediği yola, teorisine, sistemine ve kültürüne tümüyle güvendiğini ve diğer ülkelerdeki halkların da özgürce seçtiği kalkınma modeline saygı duyduğunu vurguladı.

Çin Cumhurbaşkanı, "Farklı sosyal sistemlere sahip ülkeler birbirine saygı duyabilir, barış içinde bir arada bulunabilir ve ortak kalkınma arayışı içinde olabilir" dedi.

Çin-AB işbirliğinin yeni koşullar altında küresel ve stratejik olarak daha fazla önem kazandığına işaret eden Çin Cumhurbaşkanı, uluslararası durum nasıl değişirse değişsin, Çin-AB ilişkilerinin sağlıklı ve istikrarlı bir şekilde gelişmesini desteklemeye kararlı olduklarını ve AB'nin Çin'e karşı olumlu bir politika uygulayacağını umduğunu söyledi. Xi ayrıca Çin-AB yatırım anlaşması müzakerelerini hızlandırmak, Çin-AB arasında çevre ve iklim konusunda üst düzey diyalog ve dijital işbirliğini başarıya ulaştırmak ve Çin-AB ilişkilerini yeni bir seviyeye çıkarmak için ortak çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.

Editör: İRFAN KARSLI