Çinli teknoloji şirketleri Berlin'de düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarında dikkat çekti Çinli teknoloji şirketleri Berlin'de düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarında dikkat çekti

BARSELONA, 3 Mart (Xinhua) -- Mobil Dünya Kongresi, koronavirüs pandemisinin getirdiği iki yıllık iptaller ve değişikliklerden sonra bu yıl tüm hızıyla geri döndü. Xie, Xinhua'ya verdiği özel röportajda, "Bu, dünya ICT (bilgi ve iletişim teknolojisi) endüstrisine yönelik en büyük, çok etkili bir etkinlik ve gördüğümüz gibi dünya yavaş yavaş pandemiden kurtuluyor" dedi.

Pandemi, 5G'nin kullanıma sunulmasıyla aynı zamana denk geldi. Bu yeni teknoloji, birçok insanın ailesi ve arkadaşlarıyla iletişim halinde kalmasına yardımcı oldu ve birçok ülkede yaşanan karantina dönemlerinde evden çalışmalarını sağladı.

Xie, "Bence 5G tüm sektöre çok büyük değişiklikler getirecek. Her şeyden önce - ve bence bu, geçtiğimiz yıllardaki olaylardan sonra daha derinden hissedildi - dijitalleşme, pandemi sonrası dönemde bir tür sosyal aşı olabilir" diye konuştu.

Xie Junshi, "İster uzaktan çalışma, ister çevrimiçi işbirliği, ister çevrimiçi alışveriş ve üretimin dijitalleşmesi olsun, iletişimin dijitalleşmesi, tüm dünya ekonomisinin sağlıklı gelişmesinde yeri doldurulamaz bir rol oynamalı ve aynı zamanda tüm toplumun bağışıklığını kademeli olarak artırmalıdır ve bu bence çok önemli" diye açıkladı.

İspanya'nın Barselona kentindeki Mobil Dünya Kongresi'nde bir ziyaretçi görülüyor, 2 Mart 2022. (Fotoğraf: Gustavo Valiente/Xinhua)

Mobil Dünya Kongresi'nin geri dönüşü, şirketlerin bir kez daha yeni ürünlerinin resmi sunumlarını yapmalarına olanak tanıyor ve ZTE'nin durumu da onlardan farklı değil.

Xie, "En basit, kullanımı kolay 5G ağ çözümümüzü ve verimli, akıllı işletim ve ağ bakımı için çözümlerimizi piyasaya sürdük. Bu ayrıca, biz yeşil, düşük karbonlu ve sürdürülebilir bir geleceğe yönelik çalışırken gelecekteki çift karbon stratejimizle de büyük ölçüde uyumlu" dedi. Xie, ZTE'nin ayrıca "bu yıl yeni 5G müşteri tarafı teçhizatı ürünlerinin yanı sıra küresel Blade serisi akıllı telefonlarını piyasaya sürmeye odaklanacağını" söyledi.

Çin şu anda "1,425 milyon 5G baz istasyonu" ve "10 binden fazla 5G endüstri uygulamasına" imkan tanıyan çok yüksek 5G kapsama alanı sayesinde 5G telefonuna sahip "518 milyon" kişi ile 5G'nin kullanıma sunulmasında dünya lideri oldu. "5G'nin tipik uygulama senaryolarında şu andaki en büyük faydası, maliyetleri düşürmesi, kaliteyi iyileştirmesi ve verimliliği artırması" diyen Xie, ZTE'nin "5G bulut tabanlı AGV'nin (otomatik yönlendirmeli araç)" yanı sıra "Belçika'da akıllı limanlar, Kolombiya'da akıllı tıbbi bakım, Avusturya'da akıllı ekolojik tarım ve Tayland'da akıllı üretim" gibi "yurtiçi" ve "küresel 5G endüstri uygulamalarını da" vurguladı. Xie, "Bu tür 5G endüstri uygulamaları sayesinde maliyetleri önemli ölçüde azaltabilir ve verimliliği artırabiliriz" dedi.

5G çağında ortaya çıkabilecek yeni uygulamaları görmek için heyecan duyduğunu söyleyen Xie, "Örneğin, 3G çağında WeChat patladı ve 4G çağında Douyin (TikTok) ortaya çıktı, peki 5G çağının müthiş uygulaması ne olacak?" diye sordu. Xie bunun herkesin ilgisini çektiğini ve "ultra yüksek çözünürlüklü videonun yanı sıra artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) uygulamalarında" daha fazla ilerleme olacağı tahmininde bulundu.

İspanya'nın Barselona kentindeki Mobil Dünya Kongresi'nde ziyaretçiler, Barcelona Looks Up standında 360 derecelik üç boyutlu bir holografik gösteriyi izliyor, 2 Mart 2022. (Fotoğraf: Gustavo Valiente/Xinhua)

"Bu eğilimi Çin, Güney Kore ve 5G'nin nüfuzunun yüksek olduğu diğer bazı ülkelerde zaten görebiliyoruz" diye açıklayan Xie, "5G teknolojisinin bize 360 derecelik görüşler ve uzak ve yakın teleskopik serbest görüşler ile gelişmiş görsel-işitsel deneyim getirdiğini" ve bunun da "izleyicilerin evde otururken oradaymış gibi hissetmesine" olanak tanıdığını sözlerine ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI