SİDNEY, 3 Mart (Xinhua) -- Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) adlı bilim dergisinde Perşembe günü yayınlanan araştırma, Avustralya boğa karıncasının zehirini, Avustralya'nın sembolik hayvanlarından olan ve karıncayla beslenen dikenli karıncayiyeni hedef alacak şekilde ayarladığını ortaya koydu.

Çalışmanın baş yazarı, Queensland Üniversitesi Moleküler Biyobilim Enstitüsü'nden Dr. Sam Robinson, Xinhua'ya, karıncanın zehirini çıkardıklarını ve yapısını hayvan molekülleri veri tabanıyla karşılaştırdıklarını söyledi.

Robinson, "Orada kelimenin tam anlamıyla milyonlarca başka dizi ve veri tabanı mevcut... Öne çıkan bulgularımız arasında en isabetli (zehir için) tespitimiz karıncayiyendeki bu hormondu" dedi. Robinson'a göre bu, karıncaların milyonlarca yıl boyunca başlıca yırtıcılarından kurtulmak için bir savunma mekanizması geliştirdiğinin bir kanıtı.

Robinson, bu molekülün, memelilerin dokularında ve hormonlarında bulunan bir protein olan Epidermal Büyüme Faktörü (EGF) dizisiyle eşleştiğini ve bunun da karıncayiyen ile yakından ilişkili olduğunu belirtti ve "Bunun bize ağrı hakkında verdiği bilgi, bu zehirin hedeflediği reseptörün veya hedeflediği yolun ağrı probleminde önemli olduğu" diye ekledi.

Bunun ağrı kesici ilaçlarda yeni ilerlemelere yol açabileceğini ve uzun süreli ağrılar için kullanıldığında zararlı yan etkilere ve bağımlılığa yol açabilen morfin gibi genel ağrı kesicilerin aksine hedefe yönelik ağrı kesicilerin geliştirilmesini sağlayabileceğini söyleyen Robinson, EGF-inhibitörü ilaçların daha önce kanser tedavisinde de kullanıldığını hatırlattı.

"Aslında oldukça önemli çünkü bu hastaların bazılarının ağrıları o kadar kötü ki (ağrıdan dolayı) kemoterapiyi bırakıyorlar veya başlamayı reddediyorlar" diyen Robinson "O nedenle, içlerindeki zehirleri (bitkiler ve hayvanlarda) inceleyerek, moleküler düzeyde aslında bu kemoterapi ilacının yan etkisine neyin sebep olduğunu bulabileceğimizi düşünüyoruz" açıklamasını yaptı.

Robinson, kendisinin ve ekibinin ağrıyla mücadele söz konusu olduğunda "alışılmış yöntemlerin dışına çıkmak" için doğal yoldan oluşan çok çeşitli zehirleri incelediğini söyledi. Bilim insanı "Bir dizi farklı bitki ve hayvana bakıyorum ve yeni ağrı hedefleri belirlemeye çalışıyorum. Bu gerçekten onun sadece küçük bir kolu" diye konuştu.

Moskova'da drone saldırısının ardından uçuşlar ertelendi Moskova'da drone saldırısının ardından uçuşlar ertelendi
Editör: İRFAN KARSLI