Çin'in Dazu Kaya Oymaları turistlerin gözdesi oldu Çin'in Dazu Kaya Oymaları turistlerin gözdesi oldu

LOS ANGELES, 7 Aralık (Xinhua) Yönetmen Zhang Yimou'nun "Cliff Walkers" (Uçurumda Yürüyenler) isimli casus filmi, Oscar Ödülleri olarak da bilinen 94. Akademi Ödülleri'nin "En İyi Uluslararası Film" dalında Çin ana karasını temsil edecek. Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS), Pazartesi günü Oscar ödüllerinin en iyi bilgisayar animasyonlu film, belgesel film ve uluslararası film kategorilerindeki adayları açıkladı.

Aralarında dili Çince olan üç filmin de yer aldığı dünyanın dört bir yanından toplam 93 film, 94. Akademi Ödülleri'nde "En İyi Uluslararası Film" dalında yarışacak. Zhang Yi, Yu Hewei ve Qin Hailu'nun da aralarında bulunduğu, Çin'in önde gelen yeteneklerinden oluşan yıldızlarla dolu bir kadronun yer aldığı "Cliff Walkers", 1930'lu yıllarda Çin'in kuzeyindeki Japon işgali sırasında geçiyor ve Sovyetler Birliği'nde aldıkları eğitimin ardından gizli bir görev için Çin'e dönen dört Çinli özel ajanı konu alıyor. Daha önce "Yabancı Dilde En İyi Film" olarak bilinen kategoride değerlendirilen filmlerin toplamı, geçen yılla aynı sayıya ulaşarak, bir kez daha, şimdiye kadarki en yüksek katılıma denk geldi.

Somali, bu yıl bu kategoride ilk kez değerlendirildi. Uluslararası sinema filmleri, büyük çoğunluğu İngilizce konuşulmayan ve Amerika Birleşik Devletleri dışındaki ülkelerde yapımı gerçekleştirilen uzun metrajlı (40 dakikadan fazla süren) filmleri kapsıyor. Madalya sahibi paralimpik sporcu So Wa-wai'nin gerçek hikayesine dayanan "Zero to Hero" (Sıfırdan Kahramana) isimli film de aynı kategoride Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi adına yarışmaya katıldı. Bu kategoride son 15'e kalan filmlerin listesi 21 Aralık'ta açıklanacak. Akademiden yapılan basın açıklamasında, "En İyi Bilgisayar Animasyonlu Film" kategorisinde toplam 26 filmin Oscar yarışında değerlendirileceği kaydedildi.

Seçilen filmler arasında "Enkanto: Sihirli Dünya" (Encanto), "Luca", "Raya ve Son Ejderha", "Addams Ailesi 2", "Kaçış" (Flee) ve "Patron Bebek 2: Aile Şirketi" (The Boss Baby: Family Business) yer alıyor. Belgesel film kategorisinde ise bu yıl Oscar Ödülleri için 138 film değerlendirilecek. Bu kategorideki başvuruların sayısı bu yıl, geçen sene seçilen 238 filme kıyasla oldukça düşük şekilde 100 filmle sınırlı kaldı. AMPAS, farklı kategorilerdeki bazı filmlerin kabul edilen yayınlanma şartlarını yerine getirmediğinin ve oylama sürecinde ilerlemek için bu şartın yerine getirilmesi ile kategorilerdeki diğer tüm eleme kurallarına da uyulması gerektiğinin altını çizdi. 94. Oscar Ödülleri gelecek yıl Mart ayında gerçekleştirilecek.

Editör: İRFAN KARSLI