Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı

Hipkins basın toplantısında, ülkenin düzenleyici otoritesi Medsafe'nin halihazırda 18 yaş üstü kişilerde takviye aşı olarak Pfizer'ın uygulanmasını onayladığını belirtti. Karar, aşı teknik danışma grubunun kabineye verdiği ilave tavsiyeyi takiben verildi. "Kovid-19'a karşı en iyi koruma aşılamadır. Takviye aşılar Yeni Zelanda'da, iki doz aşılarını en az altı ay önce tamamlamış olan 18 yaş ve üstü herkese ücretsiz olarak uygulanacak" diyen Hipkins, önceki aşılarını yurtdışında yaptırmış olan kişilerin de takviye aşı yaptırabileceklerini sözlerine ekledi.

Önceki dozlarda hangi aşı kullanılmış olursa olsun Pfizer'ın, takviye aşı olarak uygulanacağını, bunun ilk aşılamada kullanılan iki doz ile aynı Pfizer aşısı olduğunu kaydeden Bakan Hipkins, "Diğer ülkeler takviye aşılarını belli gruplar için ayırmış olsalar da biz bunları herkes için ulaşılabilir yapmaya karar verdik. Bu hem kolaylık hem de eşitlik sağlıyor" diye konuştu.

Hipkins, "İkinci doz aşısının üzerinden altı ay geçmiş kişiler takviye aşıya uygun, ama takviye aşıyı olmak için acele etmeye gerek yok. Bilim tam olarak aşılanmış kişilerin virüsten gerçekten koruduğunu, Kovid-19'a yakalansalar da süreci ciddi bir şekilde hasta olmadan geçirmelerini sağladığını gösteriyor" diye ekledi. Bakan, sağlık çalışanları ve sınır görevlilerinin takviye aşıda öncelikli grup olduklarını çünkü Kovid-19'a karşı ön cephede yer aldıklarını ve bu grubun çoğunluğunun aşılarını altı aydan fazla süre önce tamamladıklarını ifade etti. Hopkins, Yeni Zelanda'da altı aydır 144.000 kişinin aşılandığını ve bu yılın sonuna kadar aşılanacak 455.847 kişinin olduğunu söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI