Sağlık

Yeni kanıtlar koronavirüsün hayvanlardan insanlara birden çok kez geçtiğini gösteriyor

Yakın zamanda çevrimiçi olarak yayınlanan ancak henüz basılmamış yeni bir çalışma, Kovid-19'un "doğal yollarla yayıldığı" hipotezini destekleyen güçlü kanıtlar sağladı. Çalışm...

Abone Ol

Yakın zamanda çevrimiçi olarak yayınlanan ancak henüz basılmamış yeni bir çalışma, Kovid-19'un "doğal yollarla yayıldığı" hipotezini destekleyen güçlü kanıtlar sağladı. Çalışmanın sonuçları ile "laboratuvar sızıntısı" hipotezinin uzlaştırılması hayli zor. Salgının erken dönemlerinde enfekte olmuş insanlardan alınan virüs örnekleri genomlarının ön analizine göre, Kovid-19'a neden olan virüs SARS-CoV-2, hayvanlardan insanlara birden çok kez bulaşmış olabilir.

İngiltere'nin başkenti Londra'da insanlar Thames Nehri boyunca yürüyor, 30 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Ray Tang/Xinhua)

Virological.org tartışma forumunda yayınlanan en son analiz, 2019'un sonlarında ve 2020'nin başlarında enfekte olmuş insanlardan elde edilen, A ve B olarak bilinen ve önemli genetik farklılıklara sahip iki erken soyun genetik dizilerinin ayrıntılı bir incelemesine dayanıyor.

Nature'da yer alan bir haberde, Louisiana eyaletinde bulunan New Orleans'taki Tulane Üniversitesi'nden virolog Robert Garry'nin "Bu çok önemli bir çalışma... A ve B'nin iki ayrı soy olduğunu ve iki yayılma gerçekleştiğini gösterebilirseniz, bu, virüsün bir laboratuvardan geldiği düşüncesini neredeyse ortadan kaldırıyor" dediği belirtildi. Araştırmacılar, bu bulguların daha ileri analizlerle doğrulanması durumunda, "laboratuvar sızıntısı" hipotezinin daha az olası hale geleceğini söyledi.