Bilim ve teknoloji

Yeni enerjili araçlar Çin'in kırsal pazarına girdi

İki yıl önce ikinci el bir NEV satın alan ve daha iyi performansa sahip yeni bir araç satın almayı planlayan 58 yaşındaki Quan, "10 kWh elektrik şarj etmek sadece 6 yuan (yakl...

Abone Ol

İki yıl önce ikinci el bir NEV satın alan ve daha iyi performansa sahip yeni bir araç satın almayı planlayan 58 yaşındaki Quan, "10 kWh elektrik şarj etmek sadece 6 yuan (yaklaşık 92 ABD senti) tutuyor ve bununla da araç 100 km yol kat edebiliyor" dedi. Anfu ilçesinden bir köylü olan Wei Xinliang da sadece 100 km menzili olan eski NEV'nin yerine yeni bir NEV satın almayı düşünüyor. Piyasadaki NEV modellerinin şık tasarımları ve geliştirilmiş akıllı otomatik pilot teknolojisi ile 700 km'lik bir menzil vaat ettiğini belirlemiş.

Uygun fiyatlar ve uygun şarj tesisleri bulunması nedeniyle ülkenin her yerindeki kırsal alanlarda çevre dostu NEV pazarı büyüyor. Jiangxi'nin Wuning ilçesinde bir araba bayisi olan Li Yizhang, son yıllarda kırsal alanlarda NEV pazarının hızlı gelişimine tanık oldu.

Li, "2014 yılında NEV satmaya başladım. O zamanlar mağaza alanımızın sadece üçte biri NEV sergilemek için kullanılıyordu, geri kalan alan ise motosikletlere ayrılmıştı. Ama şimdi mağazamızda sadece NEV'ler var" dedi. "Her yıl 400 ila 500 NEV satmak çok kolay ve alıcıların yarısı kırsal alanlardan geliyor" diyen Li, genellikle kırsal kesimdeki müşterilerin şarj istasyonları kurabildikleri avlulara sahip olduklarını ve elektriğin fiyatının düşük olduğunu da sözlerine ekledi. Li, kırsal alanlardaki NEV satışlarında yakın gelecekte bir patlama yaşanacağına inanıyor.

NEV'lerin kırsal alanlarda kullanımını hızlandırmak için Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı, bu yılın ikinci yarısında ortaklaşa bir dizi tanıtım faaliyeti planladı. Yerel yönetimler, NEV konusunda destekleyici politikalar üretmeye, NEV'lerin kullanımı için çevresel şartları iyileştirmeye ve kırsal alanlarda NEV'lerle ilgili altyapının inşasını desteklemeye teşvik edilirken, katılımcı işletmeler daha kaliteli NEV'ler, uygun fiyatlar ve daha iyi satış sonrası hizmet sunmaya özendiriliyor.

Yalnızca Jiangxi eyaleti'nde, toplam 18 NEV üreticisi Temmuz ayında eyalet genelindeki farklı yerlerde 50'den fazla model sergiledi. Jiangsu ve Zhejiang da dahil doğu eyaletleri, Çin'in orta kesimlerindeki Hubei eyaleti ve Çin'in kuzeydoğusundaki Liaoning'de kırsal alanlarda NEV kullanımını artırmak için politikalar ve önlemler geliştirildi.

Çin Otomobil Üreticileri Birliği'nden (CAAM) alınan istatistiklere göre, Mayıs ayında kırsal alanlarda yapılan başka bir NEV satış kampanyasında geçen yıla oranla yüzde 280 artışla yaklaşık 69 bin NEV satıldı. Kırsal alanlardaki artış yüzdesi, aynı dönemdeki sanayi büyüme hızından 120 puan daha yüksek oldu. CAAM Başmühendis Yardımcısı Xu Haidong, "Tanıtım faaliyetleri, yerel otomobil pazarının toparlanmasını hızlandırdı ve NEV pazarının siyasi güdümden çıkarak pazar güdümlü hale geçişini hızlandırdı" dedi.