BRICS Küresel iklim değişikliğiyle mücadelede sağlam bir temel oluşturuyor BRICS Küresel iklim değişikliğiyle mücadelede sağlam bir temel oluşturuyor

JİNAN, 17 Aralık (Xinhua) Son 20 yıllık dönemde bölgenin doğal çevresinin eski haline dönmesi sayesinde Çin'in doğusundaki Shandong eyaletindeki nehir ağzında bulunan Sarı Nehir Deltası Ulusal Doğa Koruma Alanı'na sığınan yabani kuşların sayısı giderek artıyor. Koruma alanı yaklaşık 153 bin hektarlık bir alana yayılıyor. Toplam alanının yüzde 70'inden fazlasının sulak alanlardan oluştuğu koruma alanı, göçmen kuşlar için önemli bir kışlama ve konaklama bölgesi. Koruma alanında araştırmacı olan Zhao Yajie, nesli tükenme tehlikesi altındaki bir tür olan 324 doğu ak leyleğinin bu yıl bu alanda dünyaya geldiğini söyledi.

Çin'de birinci sınıf devlet koruması altındaki göçmen bir kuş olan doğu ak leyleği, Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği tarafından "nesli tehlike altında" kategorisinde değerlendiriliyor. Zhao, koruma alanında kuşların ilk kez yuva yapıp ürediği 2003 yılından bu yana 2 bin 200'ün üzerinde doğu leyleğinin doğumuna tanıklık edildiğini dile getirdi. Koruma alanında bir yetkili olan Liu Jing'e göre koruma alanının ilk kurulduğu yıl olan 1992 yılında kuş türlerinin sayısı 187 iken günümüzde bu sayı iki kat artışla 371'e çıktı. Koruma alanındaki Saunders martılarının popülasyonu da, bu türün bölgede ilk tespit edildiği 1992 yılından bu yana büyük bir artış sergiledi. Saunders martıları, üreme alanlarına yönelik katı şartlardan dolayı genelde sulak alan ekolojik değişikliklerinin bir göstergesi olarak kabul edilir. Geçmişte yürütülen bir arazi tarama çalışmasına göre bu yılki üreme sezonunda 10 binden fazla Saunders martısı koruma alanında üremeyi tercih etti.

Zhao, "Koruma alanında nesli tehlike altındaki türlerin sayısının giderek artması, deltadaki ekolojik çevrenin önemli düzeyde iyileştiğini kanıtlıyor" diye konuştu. Bölgede suyun tazelenmesi ve tarım arazilerinin tekrar sulak alanlara dönüştürülmesi gibi bir dizi sulak alan restorasyon projesi yürütüldü. Bu yıl yerel hükümet tarafından yayınlanan bir rapora göre, yeraltı sularının tazelenmesi ve deniz suyu kullanımını yavaşlatmak amacıyla yıl içinde, koruma alanına toplam 160 milyon metre küp su sağlandı. 2008 yılında başlayan su tazeleme çalışmaları, sulak alanların eski haline getirilmesine, ayrıca balıklar ve kuşlar için daha iyi bir yaşam ortamı oluşturulmasına yardımcı oluyor. Koruma Alanı Yönetim Komitesi Başkanı Xu Mingde, koruma alanındaki sulak alan yüzölçümünün 2017 yılından bu yana yüzde 12,3 ya da 188 kilometrekare arttığını belirtti. Xu, parkta bin 630 yabani hayvan türü ve 685 bitki türünün denetleme altında olduğunu sözlerine ekledi. Eyalet Doğal Kaynaklar Dairesi'ne göre, bölgede Sarı Nehir Deltası Ulusal Doğa Koruma Alanı dahil sekiz koruma altındaki alandan oluşan bir ulusal park kurulacak.

Editör: İRFAN KARSLI