Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Salı günü yaptığı açıklamada, Çin'in Tanzanya ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu söyledi. Xi bu çalışmanın içinde kalkınma stratejileri için yakından sinerji oluşturmanın, kapsamlı işbirliği ortaklıklarında daha somut sonuçlar ortaya koymanın ve Çin-Afrika toplumunun ortak geleceğinin inşasına katkıda bulunmanın olduğunu belirtti.

Xi, açıklamalarını Tanzanyalı mevkidaşı John Magufuli ile telefon görüşmesinde yaptı ve Magufuli'yi Tanzanya Cumhurbaşkanı olarak yeniden seçildiği için bir kez daha tebrik etti.

Xi, iki ülke arasındaki geleneksel dostluğun daha önceki kuşakların liderleri tarafından oluşturulduğunu, Çin'in Tanzanya ile ilişkilerini her zaman stratejik ve uzun vadeli bir perspektiften görüp geliştirdiğini belirtti.

Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Malavi ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

Uluslararası ve bölgesel durum ne kadar değişirse değişsin, Çin'in her zaman Tanzanya'nın güvenilir dostu ve yoldaşı olacağını söyleyen Xi, Çin'in Tanzanya'yı ulusal koşullarına uygun olarak bağımsız kalkınma yolunda kararlı bir şekilde desteklediğini de sözlerine ekledi.

Tanzanya'nın Darüsselam şehrinde bulunan Darüsselam Limanı'nı iyileştirme projesinin inşaat sahasında işçiler çalışıyor, 8 Temmuz 2020. (Fotoğraf: Xinhua)

Xi, Çin'in Tanzanya'ya yatırım yapan daha fazla Çinli işletmeyi desteklediğini ve altyapı inşaatı, kaynak geliştirme, tarım, imalat ve diğer alanlarda işbirliğini genişletmeye hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Çin Cumhurbaşkanı ayrıca iki tarafın, Çin-Afrika İşbirliği Forumu Beijing Zirvesi ve Kovid-19'a karşı dayanışma üzerine yapılan Olağanüstü Çin-Afrika Zirvesi'nin sonuçlarını uygulamak için el ele vermesini, Kuşak ve Yol girişimi çerçevesinde işbirliğini artırmasını önerdi.

Magufuli ise, Tanzanya cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ve sonrasında sağlam siyasi desteği için Çin'e teşekkür etti ve Çin'in Xi'nin olağanüstü liderliği altında elde ettiği büyük başarılardan övgüyle söz etti.

Editör: İRFAN KARSLI