BEİJİNG, 8 Mart (Xinhua) -- Xi'nin bu açıklamayı, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile video aracılığıyla gerçekleştirdiği görüşme sırasında yaptı.

Ukrayna'daki mevcut durumun endişe verici olduğunu vurgulayan Xi, Çin tarafının Avrupa kıtasında bir savaşın yeniden patlak vermesi nedeniyle derin üzüntü içinde olduğunu ifade etti.

Xi, Çin'in, bütün ülkelerin egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi, BM Tüzüğü'nün amaç ve ilkelerine tam olarak uyulması, bütün ülkelerin meşru güvenlik kaygılarının ciddiye alınması ve krizin barışçıl yoldan çözümüne yardımcı olacak her türlü çabanın desteklenmesi gerektiğini savunduğunu yönündeki duruşunu sürdürdüğünü bildirdi.

Xi, şu anda acil olan görevin, gergin durumun şiddetlenmesini ve hatta kontrolden çıkmasını önlemek olduğuna işaret etti.

Fransa ve Almanya'nın Ukrayna konusundaki arabuluculuk çabalarından övgüyle bahseden Xi, ülkesinin Fransa, Almanya ve Avrupa Birliği (AB) ile iletişim ve koordinasyon halinde olacağını ve ilgili tarafarın ihtiyaçları doğrultusunda uluslararası toplumla aktif şekilde çalışacağını belirtti.

Büyük ölçekli bir insani krizi önlemek için maksimum derecede itidal çağrısının yapılması gerektiğini söyleyen Xi, Çin'in Ukrayna'daki insani duruma ilişkin altı maddelik bir girişim ortaya koyduğunu ve Ukrayna'ya daha fazla insani yardım sağlamaya hazır olduğunu ifade etti.

Krizin olumsuz etkilerini azaltmak için birlikte çalışılması gerektiğinin altını çizen Xi, bu çerçevede yaptırımların küresel fnans, enerji, ulaşım ve tedarik zincirlerinin istikrarını etkileyeceğini belirtti. Xi, yaptırımların, pandemi nedeniyle halihazırda zarar gören küresel ekonomiyi zayıfatacağını, bunun da kimsenin çıkarına olmayacağını vurguladı.

Xi, "Ortak, kapsamlı, işbirlikçi ve sürdürülebilir güvenlik vizyonunu aktif şekilde savunmamız gerekiyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Xi, Çin'in, stratejik özerkliğini koruyarak, Avrupa'nın çıkarları ve uzun süreli güvenliği için dengeli, etkili ve sürdürülebilir bir güvenlik çerçevesi oluşturmada Fransa ve Almanya'yı desteklediğini belirtti.

Xi, Çin'in AB, Rusya, ABD ve NATO arasında eşit temelde diyalog görmekten memnun olacağını sözlerine ekledi.

Çin yeniden kullanılabilir ve geri döndürülebilir ilk test uydusunu uzaya gönderdi Çin yeniden kullanılabilir ve geri döndürülebilir ilk test uydusunu uzaya gönderdi

Editör: İRFAN KARSLI