Çin 12 nükleer araştırma tesisini dünya genelindeki bilim insanlarına açacak Çin 12 nükleer araştırma tesisini dünya genelindeki bilim insanlarına açacak

JOHANNESBURG, 25 Ağustos (Xinhua) -- Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping Perşembe günü Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde Çin-Afrika Liderler Diyaloğu'nun açılış konuşmasını yaparken Çin ve Afrika'yı modernleşme için el ele vermeye çağırdı. Çin'in Afrika'nın sanayileşmesini desteklemek için bir inisiyatif başlatma ve Afrika'nın tarımsal modernizasyonunu desteklemek üzere bir plan uygulama niyetinde olduğunu söyleyen Xi, Afrika'nın tahıl tarımını genişletmesine yardımcı olacaklarını ve Çinli şirketleri Afrika'da tarımsal yatırımları artırmaya teşvik edeceklerini belirtti.

Çin'in Kasım ayında Hainan eyaletinde Çin-Afrika Tarım İşbirliği Forumu'nun ikincisine ev sahipliği yapacağını hatırlatan Xi, Afrika'nın mevcut gıda kriziyle mücadele etmesine destek vermek üzere Çin'in ihtiyaç sahibi bazı Afrika ülkelerine ek acil gıda yardımında bulunacağını ifade etti. Xi ayrıca Çin'in Afrika ile işbirliği çerçevesinde yetenek geliştirme alanında bir plan başlatacağını ve her yıl Afrika için 500 müdür ve üst düzey meslek yüksekokulu öğretmeni ile hem Çince bilen hem de mesleki becerilere sahip 10.000 teknik personel yetiştirmeyi planladığını söyledi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping,  Perşembe günü Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlenen Çin-Afrika Liderler Diyaloğu'na Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa ile eş başkanlık yaptı, 24 Ağustos 2023. (Fotoğraf: Zhai Jianlan/Xinhua)

Afrika için en uygun yolu belirlemede en çok Afrika halkının söz hakkı olduğuna işaret eden Xi, Kuşak ve Yol işbirliği ve Çin-Afrika İşbirliği Forumu aracılığıyla kalkınma stratejilerinin sinerjisini arttırmak için Afrika ile birlikte çalışacaklarını belirtti. Afrika'nın uluslararası arenadaki duruşunu geliştirmeye devam etmesi için uluslararası meselelerde tek ses olmasına destek vermeye devam edeceklerini söyleyen Xi, Afrika Birliği'nin G-20'ye tam üyeliğini desteklemek üzere önümüzdeki ay yapılacak zirvede aktif olarak çalışacaklarını vurguladı. Xi, Çin'in Afrika'nın isteklerini önceleyerek BM Güvenlik Konseyi reformunda özel düzenlemeler yapılmasını desteklediğini ifade etti.

Xi ayrıca Çin ve Afrika'yı kendi kalkınma vizyonlarını gerçekleştirmek için sağlam bir ortam yaratmak üzere birlikte çalışmaya çağırdı. Xi, bunun adil ve eşitlikçi uluslararası düzeni teşvik ederek, çok taraflılığı gerçek anlamda uygulayarak, her türlü sömürgecilik ve hegemonya belirtisine kesin şekilde karşı çıkarak başarılabileceğini söyledi. Cumhurbaşkanı, Çin'in ortak, kapsamlı, işbirliğine dayalı ve sürdürülebilir yeni güvenlik vizyonunu uygulamak, farklılık ve anlaşmazlıkların diyalog ve işbirliği yoluyla çözülmesini savunmak, uluslararası ve bölgesel meselelerin siyasi çözümünü kolaylaştırmak, dünya barışı ve istikrarını korumak üzere Afrika ile birlikte çalışmaya hazır olduğunu sözlerine ekledi.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Perşembe günü Güney Afrika'nın Johannesburg kentinde düzenlenen ve Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ile eş başkanlık ettiği Çin-Afrika Liderler Diyaloğu'ndaki katılımcılarla grup fotoğrafı çektirdi, 24 Ağustos 2023. (Fotoğraf: Huang Jingwen/Xinhua)

Editör: Şeymanur Erbay