VİKİPEDİ TABANLI OYUNLAR

Vikipedi tabanlı birçok farklı oyun fikri geçmişten bugünlere ortaya atılagelmişti. Bu fikirlerin neredeyse tümü genellikle bir makaleden diğerine mümkün olan en kısa sürede geçmeyi ve yalnızca makaledeki bağlantıları kullanarak yani doğrudan arama yapmadan Vikipedi’de ilerlemeyi içeriyordu. Bazen başlangıç maddesinin rastgele seçilmesi ve bir hedef sayfaya geçilmesi, bazen de bu durumun tam tersine hedef sayfadan başlangıç sayfasına geçilmesi; bazen de hem başlangıç hem de bitiş sayfasının rastgele seçilmesi ile oynanan bu dijital tabanlı ve oldukça basit oyunlar; istenen alıcısını zamanla yakalamaya başladı.

Üstüne üstlük bu oyunlar kendisine ait bir ara yüze sahip bile olmadan sadece tarayıcınız üzerinde belli başlı yönergeler vererek oynayabileceğiniz oyunlardı. Örnek vermek gerekirse, en temel sürüme başlamak için seçtiğiniz dilde Wikipedia’yı ziyaret etmeniz ve kenar çubuğundaki ‘rastgele makale’ bağlantısını tıklamanız yeterli idi. Artık başlangıç noktanız olarak hizmet edebilecek ilk rastgele makalenize eriştiğinize göre, hedef linkinizi belirlemek için rastgele makale bağlantısını tekrar tıklamanız yeterliydi.

(Ek bir not olarak, Wikipedia’da ortak çalışma alanlarında açılması hakkında kaygılar duyabileceğiniz birçok makale ve görsel de var, bu nedenle bu oyunu herkese açık bir ortamda, tamamen rastgele sayfalara sahip geniş bir ekranda oynamak biraz riskli olabilir.)

TEMEL KURALLARIYLA VİKİPEDİ OYUNLARI

Bu oyunu ne ölçüde katı veya rahat kurallarla oynayacağınızı tamamen siz seçiyorsunuz, dolayısıyla oyunun zorluğunu da siz belirliyorsunuz ancak genel olarak oyuncuların üzerinde anlaşmaya vardığı birkaç temel kural bulunuyor. Makalenin içindeki bağlantılarla sınırlısınız (arama veya kenar çubuğu bağlantılarını kullanmak yok) ve tarayıcı geçmişinize geri dönmek yasak. ‘Kategori:’ ile başlayan makaleler veya belirli bir yılla ilgili makaleler gibi aşırı geniş makalelere gitmeye de genellikle izin verilmiyor.

VİKİPEDİ OYUNU TÜRLERİ

Wikipedia oyununun bu en basit versiyonu, zaman zaman en sinir bozucu olanı olabilir. Zira rastgele iki makale ile bir yerde takılıp kalmanız veya başlangıç olarak bir taslak makale seçmeniz oldukça olası. Neyse ki, biraz eğlence katan farklı kurallara sahip daha fazla sürüm var. İşte bazı popüler varyasyonlar:

İki Oyunculu Meydan Okuma:

Bir kişi iki Vikipedi sayfası seçer ve diğer kişinin görevi en kısa sürede birinden diğerine gitmektir. Ardından, ilk oynayan kişi, az önce iki Vikipedi sayfasını seçen ilk oyuncunun da kendi turunu tamamlaması için kendi iki konusunu verir. En az tıklamaya sahip olan kişi kazanır!

Speed Wiki:

Bir başlangıç ve bitiş makalesi belirlenir ve birden fazla kişi, makalenin sonuna kimin önce ulaşabileceğini görmek için yarışır. Burada tıklamalardan ziyade zaman ve tabii ki okuma hızı önemli faktörlerdir.

5-Tıkla-İsa (5-Clicks-to-Jesus):

Bu oyun versiyonunda amacınız rastgele bir makaleden başlayarak, Peygamber İsa’nın Vikipedi’deki sayfasına mümkün olduğunca az tıklamayla ulaşmaktır. Bunun, Peygamber İsa ismini diğer önemli tarihi şahsiyetler ile değiştirerek pek çok yeni versiyonlarını da üretebilirsiniz.

THE WİKİ GAME SİTESİ

Bu oyun sürümlerinden bazılarını arkadaşlarınızla ve rastgele insanlarla çevrim içi biçimde de oynayabilirsiniz. The Wiki Game, Vikipedi oyunları arasında otomatik olarak bir başlangıç ve bitiş makalesi seçilmesini sağlayan ve tıklama sayılarınızı izleyen popüler bir sürümdür. The Wiki Game’i oynadıktan sonra puanınızı, aynı Battle Royale oyunlarında sıkça rastladığımız gibi sizinle aynı turu oynamış diğer oyuncuların puanlarının yanında görüntüleyebilirsiniz. Site ayrıca skorlarınızı ve rekorları kaydetmek için hesap oluşturmanıza da izin verir.

The Wiki Game’in aynı zamanda iOS ve Android tabanlı cihazlar için de Google Play Store ve App Store’da uygulamaları bulunmaktadır.

Hangi sürümü oynarsanız oynayın The Wiki Game, eğlenirken öğrenmenin en güzel yollarından biridir

Sonuçta, iki makale arasındaki en hızlı yolu bulmanın en iyi yolu, aralarındaki bağlantıyı bilmek veya oyun anında o bağlantıyı kurabilmektir.

Yaş Alanlar, Tai-Chi ile Denge Kuruyor Yaş Alanlar, Tai-Chi ile Denge Kuruyor

(Listelist)