Bilim ve teknoloji

Wang Yaping, Çin'in uzay istasyonuna giren ilk kadın taykonot olacak

Wang, 16 Ekim'de Çin'in kuzeybatısındaki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden fırlatılacak uzay gemisiyle Shenzhou-13 mürettebatlı görevinde yer alacak ve Çin'in uzay istasyonu...

Abone Ol

Wang, 16 Ekim'de Çin'in kuzeybatısındaki Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden fırlatılacak uzay gemisiyle Shenzhou-13 mürettebatlı görevinde yer alacak ve Çin'in uzay istasyonu çekirdek modülü Tianhe'ye giren ilk kadın olacak. Wang'ın altı aylık uzay yolculuğu kızından uzak kalacağı en uzun süre olacak olsa da, Wang ve Shenzhou-13 uzay görevindeki diğer iki astronot, Zhai Zhigang ve Ye Guangfu, uzayda şimdiye kadar en uzun süre kalan Çinli astronotlar olacak. Wang, en son sekiz yıl önce, kızının doğumundan üç yıl önce uzaya gitmişti. Çinli kadın taykonot Wang, Tiangong-1 uzay laboratuvarında uçan bir su damlasına yansıyan görüntüsüyle tüm dünyada manşetlere çıkmıştı.

Öğrenciler, Shenzhou-10 uzay aracının üç mürettebat üyesinden biri olan kadın astronot Wang Yaping'i, Çin'in başkenti Beijing'deki Renmin Üniversitesi'ne bağlı lisenin yeryüzü sınıfında, Dünya'daki öğrencilere verdiği bir ders sırasında uzayda sudan bir top yaparken görüyor, 20 Haziran 2013. (Fotoğraf: Wang Yongzhuo/Xinhua)

İlk uzay yolculuğunda canlı olarak yayınladığı 40 dakikalık bir ders sırasında sıfır yerçekiminde sıvıların davranışlarını göstermesiyle tanınan Wang'ın ikinci uzay görevi sırasında yeniden dünyanın dikkatini çekmesi çok muhtemel. Çin İnsanlı Uzay Ajansı fırlatma yaklaşırken Perşembe günü basına yaptığı açıklamada, Wang'ı yeni görevlerin beklediğini söyledi: Bir uzay yürüyüşü ve yörüngede ikinci ders...

Wang, 1980 yılında Shandong eyaletinde kırsalda yaşayan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Jogging yapmayı severdi ve okuldaki basketbol sahasında yüksek sayılar yapan bir forvetti. Wang, "Gençken dünyam küçüktü" dedi. "Hayalim çok daha basitti: köyün dışına çıkmak ve ailemin bana verdiği her şeyi geri ödemek." Wang'ın uzayla ilgili hayalleri 2003 yılında Çin'in ilk taykonot Yang Liwei'yi uzaya göndermesiyle başladı. Wang, "Televizyonda roketin parlak alevini izlerken aklımda bir fikir belirdi: Çin'in artık bir erkek taykonotu var, ne zaman bir kadın taykonotu olacak?" diye konuştu. O zamanlar, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Hava Kuvvetleri'nde iki yıllık deneyime sahip bir nakliye uçağı pilotuydu.

Dokuz yıl boyunca 1.600 saat güvenli uçuş yaptıktan sonra Wang, 2010 yılında ikinci Çinli taykonot grubuna seçildi ve Çin tarafından gerçekleştirilecek, bir kadın taykonotun yer alacağı ilk uçuş için güçlü bir aday oldu. Ancak, Wang son testleri geçemeyince Liu Yang, "ilk kadın" taykonot seçildi. Wang cesaretini kaybetmedi ve daha da çok çalıştı. Antrenmanlarda yedek taykonot olarak her zaman diğerlerinden üç tur daha fazla koştu; çölde hayatta kalma eğitimi sırasında erkek meslektaşlarıyla aynı standartlarda tutulmaya gönüllü oldu ve her seferinde basınç odasında fazladan 30 dakika antrenman yapmak istedi. Wang, "Sırf kadın olduğunuz için mola veremezsiniz," dedi. Taykonot Nie Haisheng bir röportaj sırasında medyaya, "Onunla her zaman ilgilenmek istiyoruz, ancak görünüşe göre yardıma ihtiyacı yok." dedi.

Taykonot Wang Yaping, Çin'in kuzeybatısında yer alan Gansu eyaletindeki Badain Jaran Çölü'nde vahşi doğada hayatta kalma eğitimine katılıyor, 22 Mayıs 2018. (Fotoğraf: Chen Bin/Xinhua)

Wang'ın çabaları boşa gitmedi. 2013 yılında, Shenzhou-10 uzay görevinin mürettebatına dahil oldu. Ve daha da önemlisi, Dünya yüzeyine 300 km'den daha yüksek bir yörüngeden bir televizyon yayınıyla ders verdikten sonra Çin'in ilk uzay öğretmeni unvanını kazandı. Dersten önce NASA'nın uzaydaki ilk eğitimcisi Barbara Morgan, selamlarını ve dileklerini iletmek için Çinli meslektaşı Wang'a bir mektup yazdı. Ders, başarılı oldu ve 60 milyondan fazla öğrencinin katılımı sağlandı. Çin'in ünlü bilim kurgu yazarı ve Hugo Ödülü sahibi Liu Cixin, Wang'ın dersini, çocuklar için Dünya'dan farklı bir uzay alemini resmeden bir "fırça" olarak nitelendirdi. Atkuyruklu, güler yüzlü ve yumuşak sesli Wang, "uzay kahramanı" olarak bilindiği sosyal medyada milyonlarca beğeni aldı.

Çinli astronot Wang Yaping (Ortada), Çin'in başkenti Beijing'de düzenlenen 2017 Küresel Uzay Keşif Konferansı'ndaki bir etkinlik sırasında çocuklarla konuşuyor, 6 Haziran 2017. (Fotoğraf: Zhang Ling/Xinhua)

Wang, kendisine yönelik çeşitli övgülerin yanı sıra daha fazla sorumluluk aldı. Çin'in en üst düzey yasama organı olan 13. Ulusal Halk Kongresi'nde milletvekili oldu ve 12. Tüm Çin Gençlik Federasyonu'nun başkan yardımcısı olarak görev yaptı. 2020'de Wang, 13. Tüm Çin Gençlik Federasyonu'nun başkan yardımcısı olarak yeniden seçildi. Beijing Üniversitesi'nden kitle iletişim yüksek lisans derecesi alan Wang, aynı zamanda okullara düzenli olarak fen dersleri veren bir öğretim görevlisi oldu.