ABD, Çin'den ayrışmaya yönelik en son girişimi olarak yeni bir çip yasasına imza attı ve şirketleri üretim hatlarını geri çekmeye zorluyor.

Uzmanlar, yeni yasanın dünya çapındaki ticareti baltaladığını ve DTÖ kurallarına aykırı olduğunu söylüyor.

STEPHEN NDEGWA, Amerika Birleşik Devletleri Uluslararası Üniversitesi'nde (USIU-Afrika) Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi:

"Bu kesinlikle DTÖ'nün adil oyun kurallarının ciddi bir ihlali. Çin'den gelen yarı iletken endüstrisi, ABD'nin teknolojik icatlarının ve hatta ekonominin kendisinin itici gücüydü. Yani teknolojinin bu yönünü, Çip yapımını Çin'den ayrıştırırlarsa bu kesinlikle onlar için kendi topuğuna sıkmak gibi olacak."

Bazı analistler, Çin'den ayrışmanın ABD'nin karşılaştığı zorlukların üstesinden gelmesinin doğru yolu olmadığını belirtirken diğerleri Çin'den ayrışmanın sadece tehlikeli değil, imkansız olduğunu ifade ediyor.

JEFFREY SACHS, New York'taki Columbia Üniversitesi'nde Profesör:

"Ayrışmamamız gerektiğine inanıyorum. Karşılaştığımız zorluklara yaklaşmanın en iyi yolu olarak dünya çapındaki ticaret ve finans, kültürel işbirliği, turizm, karşılıklı anlayışa sahip olmayı sürdürmemiz gerektiğine inanıyorum. Tarihte zaman zaman yaptığımız ayrışma bu sorunları çözmedi, gerilimleri artırdı."

ABD'nin Çin'den ayrışma söylemine rağmen iş dünyasından daha fazla kişi Çin ekonomisinin dünya genelinde sanayi ve tedarik zincirlerindeki önemini anladı.

Bu senenin ilk yarısında, Çin'in gerçekleşen doğrudan yabancı yatırımları geçen seneye göre yüzde 21,8 artış gösterdi. İkinci çeyrekte, yabancı sermayeli şirketlerin yüzde 91'i Çin'deki faaliyetlerini sürdürdü ya da genişletti.

Xi: Kore Yarımadası'nda çatışma ve kargaşa yaşanmasına izin vermeyeceğiz Xi: Kore Yarımadası'nda çatışma ve kargaşa yaşanmasına izin vermeyeceğiz

CHARLES ONUNAİJU, Nijerya'daki Çin Araştırmaları Merkezi'nde Direktör:

"Küreselleşme eğilimini inkar etmek istediğinizde ağır bir şekilde cezalandırılırsınız. Bence bugünün eğilimi işbirliğidir. ABD'deki politika yapıcıların zihinlerini işbirliği olanaklarına açmaları gerektiğini düşünüyorum. İşbirliği hayal edebileceklerinden daha fazlasını da üretebilir. İşbirliği, ortaklık ve katılım, sadece Çin ve ABD için değil, dünya için de daha iyi gelecek beklentileri sunuyor."

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Beijing'den bildiriyor.

Editör: Nur Çuhacıoğlu