Ruanda hükümeti Kigali'de Perşembe günü yaptığı açıklamada, Ruanda-İngiltere Göç ve Ekonomik Kalkınma Ortaklığı girişimi kapsamında İngiltere'den gönderilecek göçmenlerin Ruanda'ya yerleştirilmesinin kabul edildiğini duyurdu. Ruanda Dışişleri Bakanı Vincent Biruta ile İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel yaptıkları açıklamada bu ortaklığın, acil insani krizi kökenine inerek ele alacağını söylediler. Açıklamaya göre, program kapsamında göçmenler, Ruanda'nın çeşitli yerlerindeki topluluklara entegre edilecek ve bu Doğu Afrika ülkesinin yasaları altında tam koruma, istihdama eşit erişim ve sağlık ve sosyal bakım hizmetlerinden yararlanma hakkına sahip olacaklar. Açıklamada, İngiltere'nin 120 milyon pound tutarındaki ön yatırımının da lise eğitimi, mesleki ve beceri eğitimi, dil dersleri ve yüksek öğretim de dahil olmak üzere Ruandalılar ve göçmenlere çeşitli fırsatlar için fon sağlayacağı kaydedildi.

PRİTİ PATEL, İngiltere İçişleri Bakanı: "Sadece suç çetelerinin ve kaçakçıların kar ettiği, çok para kazandığı ve aynı zamanda kamyonlar ve de botlar içinde gelen insanlara her türlü gayriinsani şeyi yaptığı bu viral ticareti, bu gayriinsani ticareti durdurmak istiyoruz." Ruanda izlediği "açık kapı politikasıyla" Libya'dan tahliye edilen sığınmacılar ve göçmenler için bir acil durum geçiş mekanizması oluşturulması amacıyla 2019 yılında Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Afrika Birliği ile bir mutabakat zaptı imzalamıştı.

VİNCENT BİRUTA, Ruanda Dışişleri Bakanı: "(Bu göçmenler), İngiltere'de herhangi bir statüsü olmayan yurtsuz insanlar ve biz de yasadışı göçe bir çözüm bulmayı kararlaştırdık. Bu insanlara onurlu bir yaşam sürebilmeleri için asgari bir tutar sağlayacağız. Bu insanların becerilerinin gelişimine, sosyal-ekonomik gelişimine yatırım yapacağız." Ruanda Acil Durum Yönetimi Bakanlığı'na göre, anlaşma kapsamında ilk yedi grupta bulunan toplam 824 kişi kabul edildi. Bakanlık geçtiğimiz ay bunlardan 565'inin üçüncü ülkelere yerleştirildiğini söylemişti. İngiltere'nin sığınmacıları Afrika'ya yerleştirme planı, İngiltere'de bunun gayriinsani ve kötü tasarlanmış bir plan olduğunu söyleyen bazı muhalif politikacıların ve sığınmacıların eleştiri getirdiği sırada uygulamaya konuldu.

Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Nijerya ikili ilişkileri kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Kigali'den bildiriyor.

Editör: Nur Çuhacıoğlu