2024 Paris Olimpiyatları'nda Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı yarı finale yükseldi 2024 Paris Olimpiyatları'nda Türkiye A Milli Kadın Voleybol Takımı yarı finale yükseldi
https://youtu.be/36xf7nULwfg
Hepsi katliamdan ve milis saldırılarından kurtulmuş yüz binlerce insan, onlarca yıldır süren çatışmaların ardından Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin (DRC) kuzeydoğusunda yer alan Ituri eyaletinde, ülke içinde yerinden edilmiş kişiler için kurulan kamplarda yaşadıkları travmayla mücadele ediyor ve yaşam kurmaya çalışıyor.
Yüz binlerce insanın evlerini terk etmekten ve Ituri'nin her yerine dağılmış bu kamplara sığınmaktan başka seçeneğinin olmadığı ülkenin bu bölgesinde gerginlikler ve çatışmalar onlarca yıldır tırmanıyor.
Birleşmiş Milletler tarafından Pazartesi günü yayınlanan bir rapora göre, Ituri'de yaklaşık 1,9 milyon kişi yerinden edildi ve bu orta Afrika ülkesinde yerinden edilen tüm insanların üçte birini oluşturuyor.
BAMBU AMONA, Sığınmacı:
"Geçen yıl köyümü terk ettiğimden bu yana, burada, bu kamptayım. Aslında saldırı sırasında elimden vurulduğum için evimizin dışında hayat çok zor. Hayatta kalmak için çok şey yapabilirim. Bir gün eve dönmemiz gerekecek."
BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Pazartesi günü, 2022'nin başından bu yana Ituri'deki şiddetin tırmanışının tahminen 400 sivilin ölümüne ve 83 binden fazla kişinin yerinden edilmesine yol açtığını açıkladı.
Yalnızca Mart ayının ikinci haftasında yaklaşık 80 sivilin öldürülmesi üzerine OCHA, kamp bölgelerine ve yerinden edilmiş kişilerin sığınma aradığı bölgelere yönelik saldırılarda bir artış gözlemlediğini öne sürdü.

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Ituri'den bildiriyor.
Editör: İRFAN KARSLI