İsrail Savunma Bakanlığı'nın Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre İsrail, insansız hava araçları, füzeler ve diğer hava tehditlerinin önlenmesi için geliştirilen yeni bir lazer tabanlı sistemin ilk testini başarıyla tamamladı.

BENNY GANTZ, İsrail Savunma Bakanı:

"İsrail tarafından geliştirilen güçlü bir lazer sistemi ilk kez uzak mesafedeki hedefleri önledi. Bu başarı, İsrail vatandaşlarına güvenlik ve savunma sağlamak üzere biraraya gelen İsrail'in inovasyon kuruluşları, savunma kurumları ve sanayisi sayesindedir."

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, testlerin ilk aşamasında sistem, insansız hava araçları, havan topları, roketler ve tanksavar füzelerini ilk kez önlemeyi başardı.

Açıklamada, "Program, uzun menzilli ve yüksek yoğunluklu tehditlerin üstesinden gelmek için yüksek güçlü yer ve hava lazer sistemi geliştirmeyi hedefliyor" denildi.

Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek Çin ve ABD, iklim eyleminin güçlendirilmesi için bir araya gelecek

Sistemin geliştirilmesi, Savunma Bakanlığı Araştırma ve Geliştirme Bölümü ile iki İsrailli silah ve güvenlik şirketi Rafael İleri Savunma Sistemleri ve Elbit Sistemleri tarafından yönetildi.   

Bakanlığa göre, yapılan testlerin ardından İsrail, "operasyonel önleme kabiliyetlerine ve operasyonel standartta yüksek güçlü lazer teknolojisine sahip dünyadaki ilk ülkelerden biri" haline geldi.

Savunma Bakanı Benny Gantz bir Twitter mesajında, "Bugün ilk kez yüksek güçlü, İsrail yapımı bir lazer sistemi çeşitli hedefleri başarılı bir şekilde önlemiş ve küresel ölçekte bir atılım yapmıştır" ifadelerini kullandı.

Gantz, İsrail'in amacının "verimli, ucuz ve yenilikçi" bir sistem geliştirmek ve bunu "mümkün olan en kısa sürede" operasyonel duruma getirmek olduğunu da sözlerine ekledi.

Savunma Bakanlığı Araştırma ve Geliştirme Bölümü Başkanı Yaniv Rotem ise yaptığı yazılı açıklamada, lazerin "kolay çalıştırılan sistemi ve önemli ekonomik avantajları sayesinde oyunun kurallarını değiştirdiğini" ifade etti.

"Bir sonraki adım, İsrail içinde geliştirme ve ilk sistem konuşlandırmasını sürdürmektir" diyen Rotem, bakanlığın önümüzdeki on yıl içinde İsrail sınırları boyunca birden fazla lazer verici yerleştirmeyi planladığını da sözlerine ekledi.

Bakanlık, lazer sisteminin kısa menzilli roketsavar Demir Kubbe sistemi, orta ve uzun menzilli Davud'un Sapanı ve uzun menzilli Arrow-3'ten oluşan, ülkenin çok katmanlı hava savunma sistemine "etkili ve ekonomik açıdan verimli bir katkı" olarak geliştirildiğini açıkladı.

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Kudüs'ten bildiriyor.

Editör: Nur Çuhacıoğlu