İran yeni yaptırımlar nedeniyle Batılı ülkeleri kınadı İran yeni yaptırımlar nedeniyle Batılı ülkeleri kınadı

Çin'in güneybatısında yer alan Guizhou eyaletinin Congjiang ilçesi yüzde 69,3'lük bir orman kapsama oranına sahip.

Burada yaşayan köylüler orman karbon yutağı ticareti programı sayesinde hemen yanı başlarındaki dağ ağaçlarının bir gelir kaynağı olabileceğini hiç akıllarından geçirmiyordu.

Aralık 2017'de Guizhou eyaleti, kayıtlı yoksul hanelerin, karbon yutağı işlemlerinden faydalanmasına imkan veren orman karbon yutağı ticareti programını uygulamaya başladı.

Buna göre kayıtlı yoksul hanelerin diktiği ağaçlara kimlikler veriliyor ve karbon emisyonu depolama miktarı, her bitkinin tür, yaş ve büyüklüğüne göre hesaplanıyor.

Şu anda eyaletteki 30'dan fazla ilçe ve 700 köyde uygulanan bu proje, 11.700'den fazla haneye fayda sağladı.

WANG LAOSHUİ, Congjiang ilçesinde yaşayan köylü:

"Dağda çok sayıda sedir ağacımız var. Daha önceleri ağaç dikerek para kazanabileceğimizi düşünmezdik. Artık ağaç dikerek hava satabildiğimiz için mutluyuz."

CHEN SUİ, Guizhou Çevre ve Enerji Değişimi:

"Her bitki, yılda 10 kilogram başına 3 yuan (yaklaşık 0,4 ABD doları) fiyata sahip. Böylelikle her hane karbon satışlarından yılda 1.350 yuan (yaklaşık 188 ABD doları) kazanabiliyor."

Düşük karbonlu büyümeye adanmış tüm bireyler, işletmeler ve kurumlar platform aracılığıyla karbon yutağı ağaçlarını satın alabiliyor ve satış tutarı, ağaç sahibinin kişisel banka hesabına aktarılıyor.

YAN HEGENG, Guizhou Panjiang Enerji Yatırım Şirketi:

"İşletmemizin satın aldığı toplam karbon yutağı miktarı 162.000 yuan (yaklaşık 22.500 ABD doları) ediyor. Bu da yılda 54.000 sedir ağacının karbon yutağı tutarına eşit. Öte yandan orman hanelerinin gelirlerini 162.000 yuan artırmalarını sağlıyoruz."

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri Guiyang'dan bildiriyor.

Editör: Nur Çuhacıoğlu