Avrupa'da yaklaşan kış aylarında yaşanacak enerji krizinin karamsarlığı sürerken turistlerin tatillerini Türkiye'de geçirmeye karar vermesi ülkede turizm sektöründe patlamaya neden oldu. Ancak sektör hızla büyürken bu durum beklenen karlılığı getirmedi.

Turizmle ilgili haberler yapan Turizmgüncel'in haberine göre, Türkiye'de genellikle Mayıs ayından Ekim ayına kadar devam eden yoğun turizm sezonu, şimdi büyük ölçüde uzadı ve Akdeniz kıyılarına şimdiden Aralık ayına kadar rezervasyonlar yapıldı.

Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp

Türkiye Temmuz ayında zaten pandemi öncesindeki seviyelerine geri dönmüştü ve şu anda, kış boyunca açık kalacağı belli olan tesislerin sayısı iki katına çıktı.

Rekabetçi paketler ve başarılı tanıtım kampanyaları sayesinde ülkenin turizm gelirleri arttı fakat rekabet gücünün de bir bedeli bulunuyor.

Merkez Bankası'nın finans raporuna göre, senenin ilk altı ayındaki turizm gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre sadece yüzde 160 artış gösterdi. Bu durum yüzde 275 oranında artan yabancı ziyaretçi sayısıyla tezat oluşturuyor.

Yabancı ziyaretçi başına elde edilen gelir, 2022 yılının ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemindeki 705 ABD dolarından 660 dolara geriledi.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Üyesi Nalan Yeşilyurt, enerji krizinin etkilerinin kışın tüm gücüyle geldiğinde, hedef kitlenin, yani Avrupa'daki emekliler ve maaşlı çalışanların artık tatilleri için bütçelerinden aynı miktarda pay ayıramayacaklarını öngörüyor.

NALAN YEŞİLYURT, Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği:

"Seyahatinizden kısacağınız zaman bütçenize daha uygun yerlere gitmek istersiniz. Bütçenize uygun yerlere gitmek istediğinizde de bu çoğunlukla yurtdışında bir tatile gidemeyeceğiniz anlamına gelir. Ya ülkenizde kalırsınız, ya evinizde kalırsınız ya da annenizin, babanızın, akrabanızın yazlığı varsa yakın bir yerlerde, para harcamadan oraya gidersiniz."

Yeşilyurt, bu sorunu çözmek için, Türk turizm sektörünün, kitle otel turizminden, daha az sayıda ziyaretçi içerse bile, kültürel etkileşimi vurgulayacak deneyime dayalı turizme doğru yavaş yavaş hareket etmesi gerektiğini düşünüyor.

NALAN YEŞİLYURT, Yönetim Kurulu Üyesi, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği:

"Rakamlara yönelmek yerine rakamdan ziyade biraz kaliteye ve hedef kitlenin hedeflerini değiştirecek programlara yönelmeliyiz diye düşünüyorum."

Xinhua Haber Ajansı muhabirleri İstanbul'dan bildiriyor.

Editör: Nur Çuhacıoğlu