Çin İnsanlı Uzay Ajansı (CMSA) tarafından Cuma günü yapılan açıklamada, Çin'in Shenzhou-14 astronotlarının önümüzdeki birkaç gün içinde ikinci kez araç dışı faaliyet (EVA) gerçekleştirecekleri duyuruldu.

Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti Çin ve Seyşeller ikili ilişkileri stratejik ortaklığa yükseltti

CMSA, Shenzhou-14 astronotlarının şu anda iyi durumda olduğunu, uzay istasyonu kombinasyonunun istikrarlı bir şekilde çalıştığını ve mürettebatın ikinci EVA'sı için koşulların sağlandığını söyledi.

İlk EVA'nın tamamlanmasından bu yana, astronotlar EVA sonrası toparlanmayı gerçekleştirdi, mekanik kolu test ederek çalıştırdı ve ikinci EVA için hazırlık yaptı.

CMSA'ya göre astronotolar ayrıca uzay materyali araştırması ve damarlı bitkilerin yetiştirilmesi gibi uzay bilimi deneyleri ve testleri yapmaya devam ettiler.

Astronotlar Chen Dong ve Liu Yang, ilk EVA'larını yapmak için 1 Eylül'de uzay istasyonu laboratuvar modülü Wentian'dan başarıyla çıktı. Çift, yaklaşık altı saatlik EVA'nın ardından 2 Eylül'ün erken saatlerinde laboratuvar modülüne geri döndü.

Çin, Shenzhou-14 uzay gemisini 5 Haziran'da fırlatarak altı aylık bir görev için uzay istasyonu kombinasyonuna üç astronot göndermişti.

Editör: Nur Çuhacıoğlu