Sağlık

Veterinerler Türkiye'nin yangın bölgelerinde yaralı hayvanlara yardım ediyor

Dinçer, İstanbul'da Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü'nde çalışan bir veteriner. Son altı gündür sahada, gelen tüm yardım çağrılarına karşılık vermeye çalışıyor. T...

Abone Ol

Dinçer, İstanbul'da Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü'nde çalışan bir veteriner. Son altı gündür sahada, gelen tüm yardım çağrılarına karşılık vermeye çalışıyor. Türkiye'nin güney ve güneybatı sahil kasabalarında sekiz gün önce patlak veren devasa orman yangınları yüzünden büyük miktarda ormanlık alan yok oldu, en az sekiz kişi hayatını kaybetti ve çok sayıda canlı telef oldu. Dinçer, "Hayvanları kurtarmak için, hangi tür olursa olsun, elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Hiç dinlenmeden, bazen ateşlerin içinden geçerek araçlarla yüzlerce kilometre yol yapıyoruz" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, vahşi ve çiftlik hayvanları ile sokak kedileri ve köpeklerine tıbbi destek sağlamak üzere bölgeye 43 veteriner gönderdi. Hayvanlar için gönderilen ikmal malzemeleri arasında besin değeri yüksek gıdalar, oksijen tüpleri, oksijen maskeleri, dezenfektanlar, antibiyotikler, ağrı kesiciler, anti-inflamatuar ilaçlar ve vitaminler yer alıyor. Çarşamba sabahı, Bodrum'da Dinçer ve üç kişilik ekibi, yangından kaçarak insanlara sığınan ağır yaralı bir eşeği tedavi etmeye çalıştı. Dinçer, "Dumandan gözleri ağır hasar aldığı için geçici körlük yaşıyordu" dedi.

Olay yerinde yapılan ilk müdahalenin ardından, Bodrumlu yerel yetkililerin de desteğiyle yaralı eşek hayvan ambulansıyla barınağa nakledildi. Dinçer, memnun bir şekilde, "Birkaç iguana, at, sülün ve yüzlerce tavuğu da kurtardık" diye konuştu. Bir Manavgat sakini Xinhua'ya verdiği demeçte, "Sorunlarını anlatamayan hayvanların durumunu anladıkları için veterinerlere minnettarız." diye konuştu. Ciddi yanıkları olan hayvanlar için sosyal medyadan sürekli acil yardım çağrısı yapılıyor.

Çarşamba günü bir Twitter kullanıcısı, "Manavgat'ta özel bir hayvanat bahçesi yandı. Hayvanların acil veterinere ve yiyeceğe ihtiyacı var" diye yazdı. İstanbul ekibine yardımcı olan yerel bir veteriner olan Türkan Ceylan, Xinhua'ya verdiği demeçte yaralı hayvanlarla daha iyi başa çıkmak için bölgede uygun bir koordinasyon mekanizmasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Ceylan, vatandaşların veterinerlerin olay yerinde olduğunu, hayvanları için hazır olduğunu ve tüm tedavilerin ücretsiz olduğunu bilmeleri gerektiğini söyledi. Ceylan, Xinhua'ya, gözyaşları içinde "İçimizde korkunç bir keder var" dedi. "Bu duyguyu ancak sürekli çalışarak yenebiliriz. Sahada bir hayvana bile yardım etmek bizim için çok değerli." Bu arada veteriner hekimler, yanan alanların derinlerine girmek henüz mümkün olmadığı için yaban hayatının ne kadar etkilendiğinin henüz bilinmediğine de dikkat çekti.