Sağlık

Uzmanlar: Delta varyantı ABD'de baskın koronavirüs türü olma yolunda

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, bilimsel adıyla B.1.617.2 olarak bilinen Delta varyantı, ilk ortaya çıktığı yer olan Hindistan'dan 60'tan fazla ülkeye yayıldı. ABD Gıda ve İlaç İ...

Abone Ol

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, bilimsel adıyla B.1.617.2 olarak bilinen Delta varyantı, ilk ortaya çıktığı yer olan Hindistan'dan 60'tan fazla ülkeye yayıldı. ABD Gıda ve İlaç İdaresi eski başkanı Scott Gottlieb Pazar günü yaptığı açıklamada, Delta varyantının ABD'de yeni vakaların baskın kaynağı haline gelme ihtimalinin yüksek olduğunu, varyantın sonbaharda yeni salgınlara yol açabileceğini ve en fazla risk altında bulunanların aşılanmamış Amerikalılar olduğunu söyledi.

Gottlieb, CBS televizyonu ile yaptığı söyleşide, "Şu anda, Amerika Birleşik Devletleri'nde (Delta varyantı) vakaların yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor. Her iki haftada bir ikiye katlanıyor" dedi. Scott Gottlieb "Bu, vakalarda keskin bir artış göreceğimiz anlamına gelmiyor, ancak onun (Delta varyantının) baskın hale geleceği anlamına geliyor. Ve bence asıl sonbahar riskli, sonbahar yaklaşırken (Delta varyantı) yeni bir salgına yol açabilir" tespitinde bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde düzenlenen çiçek festivalinin keyfini çıkaran insanlar, 12 Haziran 2021. (Fotoğraf: Wang Ying/Xinhua)

ABD'nin önde gelen bulaşıcı hastalıklar uzmanı Anthony Fauci geçtiğimiz günlerde, İngiltere'de baskın suş haline gelen varyantın yeni vakaların tahminen yüzde 60'ını oluşturduğunu belirtmiş ve Delta varyantının B.1.1.7 suşunun yerini aldığını söylemişti. Pazartesi günü ünlü tıp dergisi Lancet'te yayınlanan, İskoçya kaynaklı bir çalışmanın ön bulgularına göre, Delta varyantı, ilk kez İngiltere'de görülen B.1.1.7 suşuna kıyasla hastaneye yatış riskini yaklaşık iki kat artırabilir.

Delta varyantı, ABD'de dolaşım halinde olan ve ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından "endişe verici varyantlar" olarak sınıflandırılan altı varyanttan biri. Uzmanlar, Delta varyantının yayılma hızı konusunda da endişeli. CDC verilerine göre, bir ay önce bu tür, ABD'deki sıralı virüs örneklerinin yüzde 1'inden biraz fazlasını oluşturuyordu, şimdi ise yüzde 6'sından fazlasını oluşturuyor.