İSTANBUL, 12 Eylül (Xinhua) -- Uzmanlar, Çin'in güçlü ve bütünleştirici ekonomisinin onu küresel hizmet ticaretinde kilit bir oyuncu konumuna getirip, piyasaya aktif katılımı ve politikaları sayesinde uluslararası faaliyetleri önemli ölçüde etkilediği görüşünde. Ankara merkezli Türkiye Asya-Pasifik Araştırmaları Merkezi Direktörü Selçuk Çolakoğlu Xinhua'ya verdiği demeçte, Çin'in ithalat ve ihracat hizmetlerinin desteklenmesinde önemli rol oynadığına işaret ederek bunun küresel ekonominin canlandırılması için şart olduğunu ifade etti.

Çin'de Güz Ortası Festivali tatilinin ilk gününde 215 milyonu aşkın seyahat yapıldı Çin'de Güz Ortası Festivali tatilinin ilk gününde 215 milyonu aşkın seyahat yapıldı

Çolakoğlu, "Çin'in aktif rolü ve katılımının küresel hizmet ticareti üzerinde dinamik etkisi bulunuyor ve diğer ülkeler genellikle Çin'in bu alandaki en iyi uygulamalarını takip ediyor" dedi. Ulaşım, iletişim ve inşaat hizmetleri gibi sektörlerin, pandemi sonrası ekonomik büyüme ve teknoloji ve inovasyondaki ilerlemeler sayesinde büyük atılım kaydettiğini belirten Çolakoğlu, "Çin, hizmet ticaretini teşvik edip destekleyerek ve ithalat ve ihracatı cesaretlendirerek öncü rolünü üsteniyor" dedi.

Uzman, Türkiye-Çin ilişkileriyle ilgili olarak ise, ekonomik işbirliğindeki yükseliş eğilimini ve hizmet ticaretindeki önemli fırsatları vurguluyor. Çolakoğlu, Perşembe günü başlayan 2024 Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı'nın (CIFTIS) Türkiye ve diğer ülkeler için işbirliğini geliştirmek adına değerli bir platform sunduğuna inandığını ifade etti. Fuarın sürekli olarak işbirliği için yeni niş alanlar ortaya koyduğunu ve küresel ortaklıklar için fırsatları genişlettiğini belirten Çolakoğlu, "Fuar her yıl küresel işbirliği ve ilgili alanda daha fazla ilerleme için potansiyeli yeniliyor" dedi.

İstanbul merkezli Ligarba Turizm Seyahat Acentesi Başkanı İrfan Karslı ise Çin'in gelişen yüksek teknoloji ve hizmet ticareti sektörlerinin küresel firmalar ve yatırımcılar için önemli gelir kaynakları haline geldiğini belirtti. Karslı, "Bu dinamik ortam yalnızca Çin içindeki hizmet ticaretine fayda sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda Kuşak ve Yol İnisiyatifi'ne dahil ülkelerdeki sanayi ve ticareti de destekleyerek küresel firmalara doğrudan yatırım fırsatları sunuyor" dedi.

Karslı ayrıca 2024 Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı'nı, Türk şirketlerinin en son yenilikler ve gelişmekte olan hizmetler hakkında bilgi edinerek rekabetçi kalmalarını sağlayacak önemli bir fırsat olarak görüyor. "Küresel Hizmetler, Paylaşılan Refah" temasına odaklanmaya devam eden CIFTIS, 12-16 Eylül tarihleri arasında Beijing'de düzenleniyor. Fuarda 80'den fazla ülke ve uluslararası kuruluş stant açacak.

Kaynak: rss