Sağlık

Uzmanlar: ABD'de tatil sonrası Kovid-19 çok artabilir

Uzmanlar, tatille birlikte birçok Amerikalının evlerine dönmek ya da tatile gitmek için yola çıkması üzerine ABD'nin Kovid-19 vakalarında felaket boyutunda artışlarla yüz yüze...

Abone Ol

Uzmanlar, tatille birlikte birçok Amerikalının evlerine dönmek ya da tatile gitmek için yola çıkması üzerine ABD'nin Kovid-19 vakalarında felaket boyutunda artışlarla yüz yüze kalabileceği uyarısında bulundu.

Tatil dönemlerinde ülke genelinde Kovid-19 vaka sayılarında büyük artışlar görüldü. ABD'de bu yılın başlarındaki tatil dönemlerinde ve tatil sonrasında vaka sayısında önemli artışlar yaşandı; vaka sayısı, ölüm ve hastaneye yatış konularında en büyük artış da Şükran Günü'nden sonra görüldü.

Boston Çocuk Hastanesi İnovasyon Kurulu Başkanı John Brownstein, "Şükran Günü döneminde gerçekleşen virüs bulaşması ülkedeki birçok sağlık sistemini çökme noktasına getirdi; söz konusu etkinin halen devam ettiğini söyleyebiliriz" diye konuştu.

Koronavirüs vakalarındaki artışa dikkat çeken ABD'nin önde gelen bulaşıcı hastalık uzmanı Anthony Fauci, Amerikalıların halk sağlığı yetkililerinin uyarılarına rağmen Noel ve yılbaşı kutlamaları için bir araya gelmeleriyle bu artışın ivme kazanacağı uyarısında bulundu.

CNN'e konuşan Fauci, "Mevsim sonrası -Noel ve yılbaşı anlamında- bir sıçrama görebiliriz ve bu sıçrama, daha önce tanımladığım gibi, şu anda devam eden sıçrama üzerine binmiş olacak" ifadelerini kullandı. ABD Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Ulusal Enstitüsü Direktörü olan Fauci Salı günü, ABD'nin "birçok açıdan kontrolden çıkmış" bir koronavirüs dalgasıyla karşı karşıya olduğunu söylemişti. Fauci'ye göre şimdiki tatil seyahati dönemi yüzünden Ocak ayı, Aralık ayına göre çok daha kötü geçebilir.

Kovid İzleme Projesi'nin verilerine göre ABD'de pandeminin başlangıcından bu yana Kovid-19 kaynaklı ölümün en fazla olduğu ay Aralık ayı oldu. Salı günü ülkede rekor sayıda 124 bin 686 kişinin Kovid- 19 yüzünden hastaneye kaldırıldığını bildiren Kovid İzleme Projesi, "Aralık, ABD'de pandeminin başlangıcından bu yana en ölümcül ay" ifadelerini kullandı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) Çarşamba günü güncellediği verilere göre Salı günü ülkede 199 bin282 yeni vaka ve 3 bin 390 ölüm kayda geçti. CDC, virüsün daha fazla yayılmasını önlemek için insanlardan Noel tatili sırasında seyahate çıkmamalarını ve evde kalmalarını istedi.

Sağlık uzmanları ve ABD medyası ülkede Kovid-19 aşı dağıtımının etkinliğini de eleştiriyor. CNN'in bildirdiğine göre ABD aşı konusunda birçok ülkenin gerisinde ve 2020 yılından geriye tek gün kaldığı düşünülürse aşı dağıtımda programında da geride. Johns Hopkins Üniversitesi'nin tuttuğu gerçek zamanlı verilere göre ABD'de Çarşamba öğleden sonrası itibariyle Kovid-19 vaka sayısı 19 milyon 670 bini, Kovid-19 kaynaklı ölüm sayısı 341 bini aştı.