Çin'in üst düzey yasa koyucususu Li Zhanshu Salı günü, Japon parlamentosu Temsilciler Meclisi Başkanı Tadamori Oshima ile bir video konferans yaptı. Li, Çin-Japon ilişkilerinin yeni çağın ihtiyaçlarına uygun olması çağrısında bulundu.

Çin Ulusal Halk Kongresi (ÇUHM) Daimi Komitesi Başkanı Li, Çin ve Japonya'nın pek çok ortak çıkarı ve geniş bir işbirliği alanı olduğunu söyledi.

Li, "Çin, iki ülke liderlerinin stratejik rehberliğinde Japonya'yla çalışmaya; Çin ve Japonya arasındaki dört siyasi mutabakatın ilkelerine ve beraberindeki diğer uzlaşı noktalarına uymaya; ve barış, dostluk ve kazan-kazan işbirliği doğrultusunda istikrarlı ikili ilişkiler geliştirmek için üzerine düşeni yapmaya hazırdır" dedi.

Li iki tarafı, küresel sorunlar karşısında eşgüdümü güçlendirmeye, çok taraflılık ve serbest ticaret sisteminden ödün vermemeye, bölgeye ve tüm dünyaya daha fazla istikrar ve pozitif enerji sağlamak için yeni çağın ihtiyaçlarına uygun bir Çin-Japonya ilişkisini teşvik etmeye çağırdı.

Li'ye göre, Çin ve Japonya'nın Kovid-19'le mücadelede birbirlerini destekleyip el ele vermesi, aralarındaki derin bağların da bir göstergesi.

ÇUHM Daimi Komitesi Başkanı, iki tarafın virüse karşı mücadeleyi koordine edeceğine ve bu konuda pragmatik işbirliği yapacağına, iki ülke ve bölge içinde istikrarlı ve sorunsuz sanayi ve tedarik zincirlerini sürdüreceklerine, ekonomik ve sosyal iyileşmeyi hızlandıracaklarına ve pandemi sonrası işbirliği için yeni büyüme noktaları yaratacaklarına yönelik umudunu dile getirdi.

Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Çok derin kültürel kökenlere sahip iki tarafın, halklar arası ilişkileri güçlendirmeleri ve ikili ilişkilere yönelik sosyal ve kamusal desteği pekiştirmek için yerel işbirliğini genişletmeleri gerektiğini söyleyen Li, yasama organları arasındaki görüş alışverişinin Çin-Japonya ilişkilerinde önemli bir rol oynadığını vurguladı.

"Son yıllarda Çin Ulusal Halk Meclisi ile Japon parlamentosu arasındaki dostane ilişkiler sekteye uğramadı" diyen Li, Çin-Japonya ilişkilerinin gelişmesi için iyi bir atmosfer yaratmak amacıyla iki tarafın, düzenli ve çok katmanlı iletişimi daha da güçlendirmeleri tavsiyesinde bulundu.

Li ayrıca Çin'in Diaoyu Adaları gibi konulardaki tutumunu da yineledi.

Oshima ise, uluslararası durumdaki değişiklikler ve pandemiyle mücadele gibi birçok ortak zorluk karşısında, Japonya'nın Çin'le her alanda görüş alışverişini güçlendirmeye ve iyi ikili ilişkileri sürdürmeye istekli olduğunu dile getirdi.

Editör: İRFAN KARSLI