UNICEF bir basın toplantısında, bu yılın başından bu yana toplam yaklaşık 19.000 göçmen çocuğun Kolombiya ile Panama'yı birbirinden ayıran Darien Boşluğu'nu yürüyerek geçtiğini ve bu sayının bundan önceki beş yıl boyunca kaydedilen rakamın yaklaşık üç katı olduğunu söyledi. UNICEF'e göre Kolombiya ile Panama arasındaki sınırı geçen göçmenlerin beşte birinden fazlasını çocuklar oluşturuyor ve bunların yarısı 5 yaşın altında.

Bu yoğun tropik ormanda çocuklu göçmen aileler özellikle cinsel istismar, insan kaçakçılığı ve haraç da dahil olmak üzere suç çetelerinin şiddetine maruz kalıyor. UNICEF, Darien Boşluğu'nu geçen çocukların aynı zamanda ishal, solunum yolu hastalıkları, vücudun su kaybı ve acil önlem gerektiren diğer hastalıklara yakalanma riski altında bulunduğunu da belirtti.

2021 yılında ormanda en az beş çocuk ölü bulundu. Bu yılın başından bu yana bazıları yeni doğmuş bebekler de dahil olmak üzere 150'den fazla çocuk Panama'ya anne-babası olmadan geldi; bu, geçen yıla göre yaklaşık 20 kat artışa işaret ediyor. Ormanda cinsel şiddet, suç çeteleri tarafından giderek daha fazla ve kasıtlı olarak bir korkutma aracı olarak kullanılıyor. UNICEF, 2021 yılının Ocak-Eylül döneminde ormanda ergenlik çağında olan kızlara yönelik 29 cinsel istismar vakasının kaydedildiğini söyledi. Cinsel istismar bildiriminde bulunan kadınların sayısı bunun çok daha üzerinde.

Afrika ve Güney Asya'ya kadar uzanan 50'den fazla uyruğa sahip göçmenler Amerika Birleşik Devletleri'ne gidişte bu yolu kullanıyor. UNICEF, göçmenlerin yarısının Haitili olduklarını ve bunların birçoğunun Şili ve Brezilya'da doğmuş çocuklar olduğunu söyledi.

BRICS Küresel iklim değişikliğiyle mücadelede sağlam bir temel oluşturuyor BRICS Küresel iklim değişikliğiyle mücadelede sağlam bir temel oluşturuyor

Darien Boşluğu'ndaki göçmen çocuk ve ailelerin sayısının önümüzdeki hafta ve aylarda daha da artması beklendiği için, UNICEF Panama ve Kolombiya'da hareket halindeki çocukların ve ailelerin acil ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla insani müdahalesini artırıyor.

UNICEF, bütün hükümetlere hareket halindeki çocukların yolculukları boyunca korunmasını garanti etmeleri ve ilgili bütün ülkelerden geçişte daha güçlü insani müdahale uygulamalarını koordine etmeleri çağrısında bulundu. UNICEF, ayrıca göçmen ailelerin ev sahibi topluluklara entegrasyonunun desteklenmesi ve bu aileleri göç etmeye zorlayan temel nedenlerin ele alınması gerektiğini de söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI