Bilim ve teknoloji

Uluslararası Enerji Ajansı: Küresel elektrikli araç satışları daha güçlü büyüyecek

IEA'nın Küresel Elektrikli Araç (EV) Görünümü 2021 raporunda, "Pandeminin yol açtığı bir dizi ekonomik durgunluğa rağmen, 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 41'lik artışla 3 m...

Abone Ol

IEA'nın Küresel Elektrikli Araç (EV) Görünümü 2021 raporunda, "Pandeminin yol açtığı bir dizi ekonomik durgunluğa rağmen, 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 41'lik artışla 3 milyon yeni elektrikli araç trafiğe çıktı. Buna karşılık, küresel otomobil piyasası 2020'de yüzde 16 daraldı" dendi.

Rapora göre, geçen yılki artışla birlikte dünyanın dört bir yanında yolları arşınlayan elektrikli arabaların sayısı 10 milyonun üzerine çıkarken, yaklaşık 1 milyon elektrikli kamyonet, ağır kamyon ve otobüs de onlara eşlik ediyor. Raporda, Avrupa'da trafiğe kayıtlı elektrikli araçların sayısının iki katına çıkarak 1,4 milyona ulaştığı ve Çin'de de bu sayının yüzde 9 oranına artarak 1,2 milyona ulaştığı belirtildi.

Aynı zamanda, raporda 2021'in ilk çeyreğinde elektrikli araçların yakaladığı güçlü ivmenin sürdüğü ve satışların geçen senenin aynı dönemine göre neredeyse 2,5 katına çıktığı kaydedildi. IEA raporunda elektrikli araçların gelecek on yılda da belirgin büyüme göstereceği ifade edildi. Mevcut trendler ve politikalara dayanarak 2030 yılına kadar dünya genelinde yollarda olan elektrikli arabalar, kamyonetler, ağır kamyonlar ve otobüslerin sayısı 145 milyona ulaşabilir.

Rapora göre, hükümetlerin uluslararası iklim ve enerji hedeflerine ulaşmaya yönelik çabaları ivmelendirmesi halinde dünya genelindeki elektrikli araç sayısı 230 milyona ulaşabilir. IEA Başkanı Fatih Birol, "Bütün işi tek başına yapamasalar da elektrikli araçlar dünya genelinde net sıfır emisyona ulaşmada vazgeçilmez bir rol oynuyor" dedi. Birol, "Mevcut satış eğilimleri oldukça cesaret verici, ancak ortak iklim ve enerji hedeflerimiz için pazardaki alımın hızlanması gerekiyor" diye ekledi.

IEA Başkanı, hükümetlere pil üretimi ile yaygın ve güvenilir şarj altyapısının geliştirilmesine yatırım yapmak adına, ekonomik kurtarma paketlerini kullanarak, elektrikli araçların benimsenmesini hızlandırmaya yönelik gerekli zeminin oluşturulması çağrısında bulundu. IEA'nın enerji, teknoloji ve politika şefi Timur Gül de Xinhua'ya yaptığı açıklamada, "Çin dünyadaki en büyük pil üreticisi ve dünyanın geri kalanında elektrikli arabaların ve pillerin maliyetinin düşürülmesinde anahtar rol oynayacak" ifadelerini kullandı.