Sağlık

Uganda, Kovid-19 kurallarını çiğneyenler için hapis cezası getiriyor

Uganda Sağlık Bakanı Ruth Aceng tarafından imzalanan Halk Sağlığı (Kovid-19'un Kontrolü) Kuralları 2021 adlı yasal belgeye göre, bir kişi halka açık yerlerde maske takmamaktan...

Abone Ol

Uganda Sağlık Bakanı Ruth Aceng tarafından imzalanan Halk Sağlığı (Kovid-19'un Kontrolü) Kuralları 2021 adlı yasal belgeye göre, bir kişi halka açık yerlerde maske takmamaktan suçlu bulunursa iki aylık hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Cuma günü yayınlanan belgede, "Herkes, ikamet ettiği yerin dışındayken her zaman maske takacaktır" denildi.

Belgede ayrıca, Kovid-19 testi pozitif çıkan bir kişinin belirlenmiş izolasyon biriminden kaçmaktan suçlu bulunması halinde iki ay hapis cezasıyla karşı karşıya kalacağı ifade ediliyor. Kurallarda, "Kovid-19 için tecrit veya karantinaya tabi tutulan bir yere kapatılan bir kişinin oradan kaçmaya veya kaçmaya teşebbüs etmesine yardım eden kişi de suç işlemiş olur ve suçlu bulunması halinde iki ay hapis cezası ile cezalandırılır" denildi.

Toplantı organize eden, düğün yapan, kapatılmış olan bar, disko salonu gibi mekanları açan, saat 19:00'da başlayan sokağa çıkma yasağını veya ulaşım yasağını ihlal edenler de iki ay hapis cezasına çarptırılacak. Belge sadece, Kabine, Parlamento ve yerel yönetimlerin toplantılarına, bir de adli işlemlere izin veriyor. Belgede, "Bu kuralların uygulanması adına polis ve yerel yetkililer herhangi bir yere veya binaya girebilir ve herhangi bir motorlu taşıtı ya da mühendislik tesisini denetleyebilir" dendi.

Uganda'daki yeni kurallar, ülkenin Kovid-19 pandemisinin ikinci dalgasıyla mücadele ettiği bir dönemde alındı. Sağlık Bakanlığı'nın Cuma günkü verilerine göre, ülkede geçen yılın Mart ayından bu yana toplam 82.082 vaka kaydedildi.