Bilim ve teknoloji

UAEA, İran'la varılan nükleer izleme uzlaşısının bir ay daha uzatıldığını duyurdu

UAEA Başkanı, İran'la uzlaşının uzatılmasının yanı sıra Tahran'daki çeşitli noktalarda bulunan teknik ekipman tarafından toplanan bilginin kaydedilmesi ve kurumun gözetiminde...

Abone Ol

UAEA Başkanı, İran'la uzlaşının uzatılmasının yanı sıra Tahran'daki çeşitli noktalarda bulunan teknik ekipman tarafından toplanan bilginin kaydedilmesi ve kurumun gözetiminde kalması konusunda da anlaşma sağlandığını ifade etti. İran, daha yaygın biçimiyle "İran nükleer anlaşması" olarak bilinen Ortak Kapsamlı Eylem Planı (OKEP) öngörülen gönüllü tedbirleri uygulamayı 23 Şubat'ta bırakmıştı.

UAEA, 21 Şubat'ta bir açıklama yaparak, İran'la kurumun gerekli doğrulama ve izleme aktivitelerine üç aya kadar devam edebilmesini sağlayan geçici bir ikili teknik uzlaşıya varıldığını duyurmuştu. İran'da Şubat ayından bu yana pek çok şey yaşandığına ve buradaki faaliyetlerin "niteliksel ve niceliksel olarak" arttığına dikkat çeken Grossi, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, bu gelişmeler nedeniyle bu anlayışın "şimdi çok daha önemli hale geldiğini" söyledi.

Gazetecilere yönelik açıklamasında, toplanan bilginin daha teslim edilmediğini netleştiren Grossi, buna rağmen İran'da hangi ekipmanın bulunduğunu bilmeleri ve neler olduğuna dair kendi hesaplamaları ile tahminlerine sahip olmaları sebebiyle, kurumun pratikte "kör uçuş yapmadığının" da altını çizdi.

Durumun "ideal olmadığını" kaydeden Grossi, "Bu, izleme aktivitelerine devam edebilmek için bulduğumuz, acil durum cihazına benzer bir çözüm" dedi. Rusya'nın BM Viyana Ofisi Nezdinde Daimi Temsilcisi Büyükelçi Mikhail Ulyanov da Pazartesi günkü anlaşmayı "övgüye değer bir adım" olarak nitelendirdi.

Ulyanov, Twitter'da yaptığı yorumda, "(Bu anlaşma) OKEP konusundaki Viyana görüşmelerine hakim olan ciddi atmosferi sürdürmeye yardımcı olacak ve nükleer anlaşmayı yeniden yürürlüğe sokmak için gösterilen diplomatik çabalarda başarılı bir sonuç elde edilmesini kolaylaştıracak" ifadelerini kullandı.

Başkanlığını Avrupa Birliği yetkilisi Enrique Mora'nın yaptığı ve Çin, Fransa, Almanya, Rusya, İngiltere ile İran'dan temsilcilerin katıldığı OKEP Ortak Komisyonu, Nisan ayı başından bu yana Viyana'da yüz yüze toplantılar yapıyor. Toplantılarda, Amerika Birleşik Devletleri'nin OKEP'e olası bir dönüşü ile OKEP'in tam ve etkili bir şekilde uygulanmasının nasıl sağlanacağı konusunda daha önce yapılan tartışmalar sürdürülüyor.

Ortak Komisyon, geçen hafta görüşmelerin dördüncü turunu gerçekleştirdi. Katılımcılar bu hafta yeniden bir araya gelmek konusunda anlaştı. Eski ABD Başkanı Donald Trump 2018 yılında OKEP'ten tek taraflı olarak çekilmiş ve İran'a yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya başlamıştı. Bu hamleye karşılık olarak, İran 2019 yılının Mayıs ayından itibaren OKEP'in öngördüğü bazı nükleer taahhütlerin uygulamasını kademeli olarak durdurmaya başlamıştı.