Çin'in Wuhan kentinden Türkiye'ye yolcu uçuşu yeniden başlıyor Çin'in Wuhan kentinden Türkiye'ye yolcu uçuşu yeniden başlıyor

İSTANBUL, 14 Şubat (Xinhua) Megakent İstanbul'da çiçekçilik yapan Ayfer Seçkin, Xinhua'ya verdiği demeçte, "Ekonomik sıkıntıların olduğu zamanlarda tek bir gülü 40 TL'ye (yaklaşık 3 ABD doları) satmak çok zor. O yüzden sevgililer, nergis ya da papatya demetiyle idare etmek zorunda kalıyor" ifadelerini kullandı. Seçkin, Taksim'de işlettikleri çiçek dükkanı için eşiyle birlikte günlerdir çiçek mezatlarına gidip Sevgililer Günü öncesinde uygun fiyatlı çiçek bulmaya çalıştıklarını söyledi. Ancak bu yıl yüksek hediye fiyatlarından yakınan müşteriler nedeniyle dükkan sahipleri, çiçekçiler ve hediyelik eşya satıcıları yeterince iş yapamıyor. Seçkin, "Çiçek fiyatlarının, özellikle de gül fiyatlarının maliyeti Sevgililer Günü öncesinde iki katına çıktı, ama biz fiyatlarımızı sadece yüzde 20 artırdık" dedi ve ekledi: "Satışlar zaten çok düşük ve Sevgililer Günü tek gün süren bir etkinlik. İnşallah Pazartesi günü daha iyi olur, ama bundan da şüpheliyim; belki son dakika müşterileriyle günü kurtarabiliriz."

Türkiye'de asgari ücret 2022 yılı için yüzde 50'lik rekor bir artışla 4.250 liraya (yaklaşık 314 dolar) çıktı. Bu nedenle tek gülün fiyatı, ülkede milyonlarca çalışanın maaşının yaklaşık yüzde 1'ine, tam bir buketse yüzde 10'una denk geliyor. Üniversite öğrencisi Sencer Aydın, Kadıköy'de bir dükkanda Xinhua'ya verdiği demeçte, "Hediye olsa iyi olurdu, ama bu yıl her şey ekonomiyle ilgili. Bu yüzden zaten sınırlı olan paramı nasıl harcadığıma dikkat etmek zorundayım" diye konuştu. Değişen fiyatlarıyla kafeleri, barları ve çeşit çeşit mağazalarıyla ünlü bu semtte gençler için pazarlık imkanı bulunuyor. Hediyelik eşya dükkanları, müşterilerin sevgilileri için satın alabilecekleri bir dizi hediye sepeti sergiliyor. "Pazartesi günü kız arkadaşımla buralarda buluşacağız ve belki birlikte yemek yiyeceğiz" diyen Aydın, yüksek enflasyonla boğuşan ülkedeki her şey gibi restoranlardaki menülerin fiyatlarının da arttığını sözlerine ekledi.

Resmi verilere göre Ocak ayında enflasyon yıllık yüzde 48,69'a yükseldi ve geçen yıl döviz fiyatlarında yaşanan artış yüzünden satın alma gücü iyice düşen insanlara yardımcı olmaya yönelik hükümet önlemlerine karşın enflasyonun yıl içinde daha da artması bekleniyor. Aydın, "Her şey çok pahalandı, restoranlar, sinemalar, alkol ve barlar… O yüzden bu, gençler için gerçek bir sorun ve ailelerimizden aldığımız paralar gıda ve kıyafet gibi ihtiyaçlara gidiyor" diye ekledi. Çoğunlukla çevrimiçi alışverişe odaklanan sosyal medyadaysa Sevgililer Günü hareketliliği yaşanıyor. Çinli internet şirketi Alibaba tarafından desteklenen Trendyol gibi elektronik ticaret platformları indirimler sunuyor. Yerel medyada çıkan haberlere göre yüksek bar ve restoran hesaplarından kaçan gençler, Sevgililer Günü'nü kutlamak için "kendi içkini kendin getir" sloganıyla ev partileri düzenlemeye başladı. Tüketicilere yönelik yeni bir önlem olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumartesi günü temel gıda maddelerinden alınan vergilerde büyük bir indirime gidildiğini duyurdu. Erdoğan, gıda alışverişlerinde KDV'nin yüzde 8'den yüzde 1'e çekileceğini söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI