Çinli şirketlerin ürünlerini dünyanın diğer bölgelerine ihraç etmek için Türkiye'nin konumundan yararlanabileceğini vurgulayan Türk ve Çinli sektör üyeleri, Türkiye ekonomisinin ise Çinli üreticilerin yaratacağı iş imkanlarından ve ülkeye akıtacağı yabancı yatırımdan faydalanabileceğini aktardı.

Çin devlet şirketi HT-SAAE'nin alt kuruluşu HT Solar Energy, 2016 yılında İstanbul'daki Tuzla Serbest Bölge'de güneş modülü imal etmek için kuruldu. Şirket, o zamandan bugüne Türkiye pazarına güneş modülleri tedarik ediyor ve ürünlerini Türkiye üzerinden Amerika Birleşik Devleti'nin yanı sıra Avrupa ile Ortadoğu'daki çeşitli ülkelere ihraç ediyor.

HT Solar Energy Genel Müdürü Bao Yue, 500'den fazla kişiye iş imkanı sağlayan şirketin "Türkiye ekonomisinin daha fazla dövize ulaşmasına ve ihracat kapasitesini genişletmesine yardımcı olduğunu" söyledi. Yue, güneş enerjisi endüstrisinin çok yeni bir sektör olması nedeniyle yaratıcı çalışanlara ihtiyaç duyduğunu ve Türkiye'nin de iyi eğitimli genç nüfusuyla bu ihtiyaca karşılık verdiğini kaydetti. Genel Müdür, "Fabrikamızda 1980 ve 1990 sonrası doğan çok sayıda işçi ve beyaz yakalı çalışan var. İşlerinde gayet iyiler" dedi.

Şirketinin piyasadaki en ileri yöntem ile teknolojileri kullandığının ve Türkiye'deki güneş enerjisi endüstrisi için dev bir meslek okulu gibi faaliyet gösterdiğinin altını çizen Yue, "Genç insanları işe alıyoruz, onlara işleri öğretiyoruz ve sektörü öğrenmelerini sağlıyoruz" diye ekledi.

HT Solar Energy, ilerleyen dönemde Türkiye'deki yatırımlarını genişletmeyi ve bu alanda faaliyet gösteren diğer Çinli şirketleri de Türkiye pazarına çekmeyi planlıyor. Yue, Türkiye'ye gelebilecek olası yatırımcıları kastederek, "Biz yalnızca güneş paneli üreticisiyiz, fakat bir güneş enerjisi tesisi kurmak istediğinizde envanter ve güneş enerjisi kablosu gibi diğer teknik ekipmanlara da ihtiyaç duyuyorsunuz" dedi ve ekledi: "Planımız bu, ancak koronavirüs nedeniyle birçok şey ertelendi ve ertelenmeye devam edecek. Ancak bu niyetimiz değişmeyecek."

Analist ve emekli elektrik üretim plancısı Yusuf Bayrak, Türkiye ile Çin'in bilgi paylaşımı ve ortak araştırma- geliştirme merkezlerinin kurulmasında daha fazla işbirliği yapabileceği yorumunda bulundu. Bayrak, Xinhua'ya verdiği yazılı mülakatta, "Bunun Türkiye için kesinlikle teknolojik ve ekonomik katkıları olur" dedi.

Önümüzdeki dönemde Türkiye'deki elektrik üretiminde rüzgar kaynaklarının da önem kazanacağını belirten Bayrak, bu alandaki gelişmelerin hızlanacağını söyledi. Analist, "Tam da bu noktada enerji depolama teknolojileri güneş panelleri ile rüzgar tribünlerinin üretilmesi kadar önemli hale gelecek" diye ekledi.

Çin'in gençlik yapay zeka inovasyon yarışması finallerinde 7.000 kişi yarışıyor Çin'in gençlik yapay zeka inovasyon yarışması finallerinde 7.000 kişi yarışıyor

Bayrak, "Bu nedenle Türkiye ile Çin arasında elektrik depolama teknolojileri konusunda da güçlü bir işbirliği kurulabilir" önerisinde bulundu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in verdiği bilgiye göre, Türkiye'nin yenilenebilir enerji üretimi son üç yılda yüzde 40'ın üzerine yükseldi. Bu oran, 10 yıl önceki yüzde 25 seviyesine kıyasla ciddi bir gelişmeye işaret ediyor. Dönmez, Çarşamba günü gazetecilere yaptığı açıklamada, yenilenebilir enerjinin kaynak, altyapı ve teknoloji yatırımlarıyla Türkiye'deki ekonomik dinamizmi canlandıracağını söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI