İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Tahsin Öztiryaki, Perşembe günü Xinhua'ya verdiği demeçte, "Kovid-19 pandemisinin çeşitli olumsuz etkileriyle karşı karşıya kalan sektör temsilcilerimiz, ticareti dış etkenlere daha dayanıklı hale getirmeye karar verdi" dedi.

İDDMİB; alüminyum, bakır, mutfak eşyası, endüstriyel mutfak, yapı malzemeleri, metal hırdavat, döküm, kaynak malzemeleri ve metal ambalaj şeklindeki dokuz alt sektör için çatı birliği olarak faaliyet gösteriyor. Öztiryaki, dijital pazarlama, sanal ticaret heyetleri ve sanal fuar ve konferansların pandemi döneminde ticari faaliyetlere yön vermeye başladığını düşünüyor.

Pandeminin zorlu şartlarında faaliyet gösterebilmek amacıyla sektörün yakın zamanda TRADE365 adlı yeni bir proje oluşturduğunu kaydeden Öztiryaki, bu projenin yabancı alıcılarla çevrimiçi bir platform üzerinden kesintisiz şekilde ihracat işlemleri yapılmasına imkan verdiğini söyledi.

Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp

"Ayrıca tüm ticari faaliyetlerin internet üzerinden yürütülmesini sağlayacak sanal heyetler oluşturmayı da başardık" diyen Öztiryaki, önümüzdeki dönemde sektörün dijital platformları kullanarak uluslararası arenada faaliyet gösterecek tam donanımlı ticaret elçilerinin yetiştirilmesine daha fazla odaklanacağını söyledi.

İDDMİB Başkanı, sektörün bu yılki hedefleri arasında "yeni cazibe merkezlerinin oluşturulması" ve "yeşil farkındalığın artırılmasının" da bulunduğunu belirtti.

Birlik verilerine göre 2020 yılında pandemiye rağmen yüzde 1,5 ihracat artışı gerçekleştiren sektör yılı 8,4 milyar ABD doları tutarında ihracatla tamamladı. Öztiryaki, "Koronavirüse karşı aşılama faaliyetlerinin hızlanmasıyla fiziksel ve sosyal iş yaşamına hızlı bir şekilde geri dönmeyi ve aynı zamanda sanal faaliyetlerimize tam hız devam etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Editör: İRFAN KARSLI