İSTANBUL, 17 Mart (Xinhua) -- İki Türk uzman Xinhua'ya, ABD'nin, Ukrayna'daki biyolojik laboratuvarlarının varlığı konusunda mümkün olduğunca şeffaf olması ve dünyayı tehlikeli bir sürece sürüklemeden önce konuyla ilgili detayları açıklaması gerektiğini söyledi. Bahçeşehir Üniversitesi'nde güvenlik uzmanı ve akademisyen olan Abdullah Ağar, Xinhua ile yakın zamanda yaptığı bir röportajda, "Bu noktada, tüm insanlığın şeffaflığa ihtiyacı var. Sadece savaş alanındaki insanlar değil, tüm dünya bu şeffaflığa ihtiyaç duyuyor" dedi. Tıbbi biyoloji ve genetik uzmanı Korkut Ulucan ise, bu tür laboratuvarların uluslararası bilim kurullarının erişimine açık olması ve faaliyetlerinin çeşitli bağımsız kuruluşlar tarafından denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Ulucan, Xinhua'ya verdiği demeçte, "Bir sızıntıyı önlemek için bu laboratuvarlar, üst düzey güvenlik koşulları ve bilim insanlarından oluşan bir komitenin gözetimi altında, azami özen gösterilerek kademeli olarak boşaltılmalı ve devre dışı bırakılmalıdır" diye konuştu. Marmara Üniversitesi'nde akademisyen ve Üsküdar Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Ulucan, olası bir sızıntının ve "gizli faaliyetlerin kontrolsüz bir şekilde ortaya çıkmasının" büyük yıkıma yol açabileceği konusunda uyardı.

Çinli kimya mühendisliği şirketi Türkiye'de ekonomik ve ticari işbirliği köprüleri kuruyor Çinli kimya mühendisliği şirketi Türkiye'de ekonomik ve ticari işbirliği köprüleri kuruyor
Editör: İRFAN KARSLI