Sağlık

Turizm liderlerinden sektörün toparlanması için aşılara daha kolay erişim çağrısı

26-27 Ekim tarihleri arasında İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen Turizmin Geleceği Dünya Zirvesi'nde bir konuşma yapan Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferans...

Abone Ol

26-27 Ekim tarihleri arasında İspanya'nın Barselona kentinde düzenlenen Turizmin Geleceği Dünya Zirvesi'nde bir konuşma yapan Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, "tüm gelişmekte olan ülkeleri aşılayana kadar" sektörün toparlanamayacağı yorumunda bulundu.

Rebeca Grynspan, gelişmiş ülkelerdeki yüzde 70'i aşan oranla kıyaslandığında, az gelişmiş ülkelerde nüfusun yüzde 3'ünden azının tam olarak aşılandığını vurguladı. Grynspan, "Bu aşı eksikliği ve bu eşitsizlik, turizmin sorunlarının bir parçası, bu yüzden aşılara erişimi kolaylaştırmalıyız" dedi.

Temsilciler ayrıca uluslararası seyahatleri kolay hale getirmek için sağlık protokollerinin standart hale getirilmesi gerektiğini vurgularken Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) Genel Sekreteri Zurab Pololikashvili, "İnsanlar Cenevre'den buraya veya bir başka AB ülkesine nasıl ulaşacaklarını bilmiyorlar, bu büyük bir dert. Nasıl hareket edeceğimizi bilmiyoruz" dedi.

Pandemi turizm sektörü üzerinde felç etkisi yaratırken, uluslararası yolcu sayısı bir önceki yıla göre yaklaşık 900 milyon, bir başka deyişle yüzde 70'ten fazla azaldı. Ancak Pololikashvili, 2022'de toparlanma yaşanacağı konusunda iyimser. UNWTO Genel Sekreteri, "Tamamen farklı ve normal olacak... 18 ay sonra normale döneceğiz ve seyahat etmeye devam edeceğiz" dedi.

Her iki genel sekreter de sektöre yatırım yapılması gerektiği konusunda hemfikirdi. Grynspan, dünyada "çok fazla para olduğunu" ancak özel sektör yatırımlarının "devletler tarafından yönlendirilmesi gerektiğini" vurguladı. Zirve, iki gün boyunca 25'in üzerinde yuvarlak masa toplantısı ve tartışmalara katılan ondan fazla ülkeden turizm bakanlarını, uluslararası örgüt liderlerini ve 130'dan fazla temsilciyi biraraya getiriyor.