SUVA, 15 Şubat (Xinhua) Tonga'nın haber sitesi Matangi Tonga Online'ın Salı günkü haberine göre, ülkede yaşanan felaketin ardından yayınlanan bu türden ilk örnek olan raporda, hasarın Tonga'nın gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) yaklaşık yüzde 18,5'ine denk geldiğinin belirtildi. Ada ülkesi genelinde yaklaşık 85.000 kişi volkanik patlama, tsunami ve yağan küllerden etkilendi. Yaklaşık 69 milyon dolarlık zarara uğrayan Tonga'nın ana adası Tongatapu, en büyük zararın kaydedildiği yer oldu. Zararın ülkenin çeşitli yerlerinde önemli ölçüde fark ettiğini kaydeden raporda, Atata ve Mango'nun da aralarında bulunduğu adalar neredeyse yok olurken Vava'u ada kümesinin yağan külden minimal zarar gördüğü ifade edildi. Raporda, konutlar, diğer yapılar, altyapı, tarım, ormancılık, balıkçılık ve kül temizliğine dair doğrudan zararlara yönelik tahminler yer aldı.

ÇİN’İN TÜRKİYE’DEKİ YATIRIMLARI ÇİN’DE EĞİTİME TALEBİ ARTIRDI ÇİN’İN TÜRKİYE’DEKİ YATIRIMLARI ÇİN’DE EĞİTİME TALEBİ ARTIRDI

Tarım ve turizm üzerindeki devam eden sıkıntılar gibi daha geniş ekonomik kayıplar ise raporda yansıtılmadı ancak bunların toplam ekonomik etkiyi belirgin şekilde artırması bekleniyor. Aralarında en az 300 konutun da bulunduğu, ada ülkesindeki tsunami dalgalarından zarar gören ve yok olan yaklaşık 600 yapıda da 43,7 milyon dolarlık zarar oluştuğu tahmin ediliyor. Birçok turizm işletmesi de konaklama olanakları, rıhtımlar ve işçi lojmanlarının yıkılması veya ciddi şekilde hasar görmesi nedeniyle özellikle büyük darbe aldı. Dünya Bankası, temel hizmetleri yeniden kurmak ve afetten en çok etkilenen Tongalı ailelere yardım etmek için yeterli kaynakları sağlamak adına Tonga'ya acil durumda 8 milyon dolarlık acil fon sağladı. Öte yandan Birleşmiş Milletler Pasifik Ofisi de uluslararası toplumu Tonga'ya yönelik desteği sürdürmeye ve volkanik patlama ile tsunami sonrasında ülkenin daha güçlü bir şekilde inşa edilmesin yardımcı olmaya çağırıyor. Tonga'dan sorumlu BM Mukim Temsilcisi Sanaka Samarasinha, Salı günü yaptığı açıklamada uluslararası toplumun verdiği ilk tepkiye övgüde bulundu ancak iyileşme için hala uzun bir yol olduğunu söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI