Çin'in gençlik yapay zeka inovasyon yarışması finallerinde 7.000 kişi yarışıyor Çin'in gençlik yapay zeka inovasyon yarışması finallerinde 7.000 kişi yarışıyor

TOKYO, 15 Şubat (Xinhua) ANA yaptığı açıklamada, hava taksilerinin Japonya'nın batısındaki Osaka kentinde düzenlenecek 2025 Dünya Fuarı ile aynı tarihe denk gelecek şekilde hizmete girmesinin planladığını bildirdi. All Nippon Havayolları Şirketi'nin ana firması olan ANA Holding ile Joby Havacılık Şirketi tarafından yapılan ortak basın açıklamasında, altyapı geliştirme, uçuş operasyonları, hava trafiği yönetimi ve pilot eğitimi dahil olmak üzere ortak girişimin çeşitli alanlarında işbirliği yapılacağı belirtildi. ANA Holding Başkan Yardımcısı Koji Shibata, yaptığı basın açıklamasında, "Müşterilerimize uluslararası bir havalimanından kent merkezine hızlı ve kesintisiz şekilde seyahat etme seçeneği sunmak son derece cazip" dedi. ANA, 2020'de ABD'li elektrikli uçak üreticisine 394 milyon ABD doları yatırım yaptığını açıklayan Toyota Motor Şirketi'nin ardından, Joby Havacılık Şirketi ile ortak olan ikinci Japon şirketi oldu.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Toyota da otomobil üretimi ve elektrifikasyon alanındaki bilgisini Joby Havacılık ile paylaşarak, seri olarak elektrikli hava taşıtı üretimi yapacak. Joby Havacılık, 2024 yılında kendi hava taksisi hizmetini hayata geçirmeyi planladığını ve pilot dahil beş kişiyi taşıyabilen, tam elektrikli bir uçan taksi geliştirmekte olduğunu bildirdi. Joby Havacılık yaptığı açıklamada, dikey olarak iniş yapıp havalanabilecek hava aracının 241 kilometre menzile sahip olacağını ve saatte 320 kilometre hıza ulaşabileceğini belirtti. Bir süredir bu teknolojinin ülkede geliştirilmesi için çaba gösteren Japon hükümeti yaptığı açıklamada, hava araçlarının, hava yoluyla taksi hizmeti vermesinin yanı sıra uzak dağlık bölgeler gibi ulaşılması zor yerlere mal taşınmasında kullanılabileceğine işaret etti. Hükümet ayrıca, yeni nesil uçan elektrikli taksilerin, araçların ana ticari faaliyetlerinin ötesinde, afet yardım durumlarında da kullanılabileceği belirtildi.

Editör: İRFAN KARSLI