HARTUM, 2 Ocak (Xinhua) Konsey, Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan başkanlığında Hartum'daki Cumhuriyet Sarayı'nda ülkedeki güvenlik durumuna dair gelişmeleri görüşmek için acil bir toplantı yaptı. Egemenlik konseyinin temsilcileri ile güvenlik ve askeri kurumların liderlerini biraraya getiren konsey, Perşembe günkü protestolar sırasında meydana gelen kayıplardan duyulan üzüntüyü ifade etti ve protestocular ile güvenlik güçleri arasındaki çatışmaları başlatanlardan hesap sorma sözü verdi. Güvenlik güçleri Perşembe günü yaşanan eylemlerde göz yaşartıcı gaz ve gerçek mermi kullandı.

Polis daha sonra yaptığı açıklamada Sudan'ın en kalabalık şehri olan, Nil Nehri batı kıyısında, başkent Hartum'un karşı tarafında bulunan Omdurman bölgesinde 4 protestocunun hayatını kaybettiğini, 297 kişinin ve 49 polisin yaralandığını doğruladı. Sudan Ordusu Genel Komutanı Abdulfettah el-Burhan'ın olağanüstü hal ilan ederek hükümeti feshetmesi sonrası siyasi krizin tetiklendiği ve protestolarla sarsılan ülkede 25 Ekim 2021'den bu yana 11 geniş çaplı sokak protestosunda en az 52 kişi hayatını kaybetti. El-Burhan ve görevden alınan Başbakan Abdullah Hamduk 21 Kasım'da, Hamduk'un yeniden başbakan olarak atanmasını da içeren siyasi bir deklarasyon imzalamıştı fakat bu anlaşma şu ana kadar halkın tepkisini durduramadı. Protestocular ordunun siyasetten uzak durmasını istiyor ve sivil yönetim talep ediyor. Protestolar, ülkedeki gıda, gaz ve ev temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarının hızla yükselmesiyle de arttı.

Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti Çin ve Çad ikili ilişkileri stratejik ortaklık seviyesine yükseltti

Editör: İRFAN KARSLI