Gündem

Sözcü: Çin, Yeni ABD Yönetiminin Kapsamlı Ortak Eylem Planı'na Yeniden Katılmasını Umuyor!

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre Çin, yeni ABD yönetiminin İran'ın nükleer programına ilişkin Kapsamlı Ortak Eylem Pla...

Abone Ol

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian Çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre Çin, yeni ABD yönetiminin İran'ın nükleer programına ilişkin Kapsamlı Ortak Eylem Planı'na (JCPOA) en kısa sürede katılıp ilgili tüm yaptırımları kaldırmasını umuyor.

Basında yer alan haberlere göre ABD'nin yeni seçilen başkanı Joe Biden'ın yeni ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan bir süre önce Biden yönetiminin JCPOA'ya geri dönme hazırlığı içinde olduğu sinyalini vermişti ve böylelikle İran'ın da tekrar anlaşmaya döndürüleceği umuluyordu.

Zhao, "Çin, ABD'nin koşulsuz olarak JCPOA'ya geri gelmesini ve en kısa zamanda yükümlülüklerini yerine getirerek ilgili tüm yaptırımları kaldırmasını umuyor" diye konuştu.

Sözcü, ABD tarafının yükümlülüklerini yerine getirmesi, nükleer program meselesinde siyasi çözüm sürecini devam ettirmesi ve bölgesel barış ve istikrarı koruma yönünde somut adımlar atması gerektiğini dile getirdi.

ABD, 2018 yılında Kapsamlı Ortak Eylem Planı (JCPOA) olarak bilinen ve İran'ın nükleer programına ilişkin anlaşmadan çekilmişti.