Çin ve ABD, savunma politikası koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi Çin ve ABD, savunma politikası koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi

İSTANBUL, 12 Eylül (Xinhua) -- Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Barış Doster'e göre, Çin'in gelişmekte olan küresel ekonomik varlığı, Çin Uluslararası Hizmet Ticareti Fuarı (CIFTIS) gibi büyük ticaret fuarlarına ev sahipliği yapabilme becerisiyle öne çıkıyor. Doster, Xinhua ile yaptığı söyleşide, dünyanın ikinci büyük ekonomisi ve satın alma gücü paritesinde lider olan Çin'in rolünün, büyük ölçekli uluslararası fuarlar düzenleme konusundaki uzmanlığında açıkça görüldüğünü söyledi.

Doster, bu uzmanlığın Çin'in ekonomik performansı ve dinamik büyümesine işaret ettiğini ifade etti. Doster'e göre ayrıca bu fuarlarda farklı ülke, bölge, sektör ve şirketlerden çok çeşitli katılımcıların yer alması, bu fuarların sadece anlaşmaların yapıldığı yerlerden çok daha fazlası olduğunu gösteriyor. Akademisyen bu tür küresel fuarların, Çin'in uluslararası ticaret ve yatırımda kilit bir oyuncu olarak rolünü vurguladığını ve küresel ticaret ile tedarik zinciri istikrarına katkıda bulunduğunu belirtti.

Doster, "Bu bağlamda, CIFTIS'in bu geleneği sürdürerek Çin ekonomisinin canlılığını göstermesi ve Çin'in küresel ekonomik etkisini daha da artıracak gelecekteki etkinliklerin önünü açması bekleniyor" dedi. Akademisyen ayrıca fuarın küreselleşmeye karşı artan tepkiler ve yükselen ticari korumacılık karşısında Güney-Güney işbirliğinin geliştirilmesi ve ortak kalkınmanın teşvik edilmesindeki rolüne dikkat çekti. Ticari korumacılığın, Batı dünyasında genellikle gümrük vergileri, kotalar ve diğer ticari engeller yoluyla ithalatı kısıtlayan ve yerli sanayileri yabancı rekabetten koruyan politikaları ifade ettiğini belirten Doster, bu yaklaşımın, dışa açık pazar ve küresel rekabeti savunan serbest ticaret ilkeleriyle çeliştiğini söyledi.

Doster ayrıca, "Serbest ticaret ilkelerinden uzaklaşan Kuzey'in alışılmadık hamlelerine tepki olarak Çin çeşitli tedbirler almaya başladı. Kuzey-Güney ticaretinde bir azalma veya daralma olursa Çin, Küresel Güney ülkeleri arasındaki ticarete daha fazla önem vermeyi planlıyor" ifadelerini kullandı. Doster'e göre, Çin'in dış dünyaya açılma konusundaki kararlılığı ve politikalarının önemi, küresel işbirliğinde giderek artan bir rol oynuyor.

Akademisyen, "Çin'in bu alandaki performansı, ticari ve ekonomik boyutlarıyla birleşince doğal olarak diplomatik kabiliyetlerini, dış politikadaki etkisini ve küresel ilişkilerdeki itibarını artırdı" dedi. "Küresel Hizmetler, Paylaşılan Refah" temasına odaklanmaya devam eden CIFTIS, Çin'in başkenti Beijing'de 12-16 Eylül tarihlerinde düzenleniyor. Fuara, Fortune Global 500 listesindeki 420'den fazla şirket ve önde gelen kuruluş fiziki olarak katılırken, 80'den fazla ülke ve uluslararası kuruluş stant açacak.

Kaynak: rss