Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Ekonomik İlişkiler Müsteşarlığı'na (SUBREİ) göre, Şili Merkez Bankası'nın verileri, bu dönem boyunca geçen yılın aynı dönemine göre toplam ihracatın yüzde 31 artarak 37,932 milyar dolara ulaştığını gösteriyor.

SUBREİ, Güney Amerika ülkesi Şili'nin ana ihracat ürünü olan bakırın tek başına ilk beş aylık dönem içindeki toplam ihracatın yüzde 56'sını oluşturduğunu ve 21,345 milyar dolarlık bakır ihraç edildiğini bildirdi. SUBREİ verilerine göre, Şili'nin toplam ithalatı da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39 oranında artarak 33,105 milyar dolara ulaştı ve pandemi öncesi seviyelerin oldukça üzerine çıktı.

Cep telefonu, et, ilaç, ev aletleri, bilgisayar, televizyon, parfüm, kamyon, kargo araçları ve diğer bazı ürünlerin ithalatında rekor düzeyde sevkiyatlar yapıldığı belirtildi. Yazılı bir açıklama yapan Şili Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Ekonomik İlişkiler Müsteşarı Rodrigo Yanez, "ekonomik toparlanmamızın temel direklerinden biri" diye tanımladığı dış ticaretin rolünü güçlendirmeye çalıştıklarını belirtti.

Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp Vietnam'da Yagi Tayfunu nedeniyle ölenlerin sayısı 197'ye yükseldi, 128 kişi kayıp

Yanez, "Yoğun bir pazar çeşitlendirme gündemi üzerinde çalışıyoruz, yeni ticaret anlaşmalarının müzakere edilmesini ve şu an yürürlükte olan anlaşmaların derinleştirilmesini teşvik ediyor, dijital ekonomiyi öne çıkararak mal ve hizmetlerimizin uluslararası hale gelmesini kolaylaştırıyoruz" ifadelerin kullandı.

Editör: İRFAN KARSLI