Tianwen-1'in yörünge kaşifine yerleştirilmiş yüksek çözünürlüklü bir kamerayla 2 Haziran Çarşamba günü Beijing saati ile 18.00'de (TSİ 13.00) çekilen fotoğrafta, sağ üst köşede iki parlak nokta görülüyor. CNSA, büyük olan parlak noktanın iniş platformu, küçük olanın ise Mars gezgini Zhurong olduğunu bildirdi.

Bir yörünge kaşifi, iniş aracı ve gezginden oluşan Tianwen-1 görevi, 23 Temmuz 2020'de fırlatılmıştı. Keşif aracının gezginini taşıyan iniş aracı, 15 Mayıs'ta Mars'ın kuzey yarımküresindeki Utopia Planitia isimli geniş ovanın güney kısmına inmişti.

Gezgin Zhurong, iniş platformundan Mars yüzeyine 22 Mayıs'ta inerek Kızıl Gezegen'i araştırmaya başladı. Bu adım, Çin'i ABD'nin ardından Mars yüzeyine bir gezgin indiren ve işleten ikinci ülke yaptı. Çin Ulusal Uzay İdaresi, iniş platformunu çevreleyen karanlık alanın, iniş sırasında motordan çıkan duman bulutunun etkisiyle oluşmuş olabileceğini belirtti. CNSA, iniş platformunun kuzey-güney yönündeki simetrik parlak şeritlerin ise iniş platformunun inişten sonra geri kalan yakıtı boşaltmasıyla oluşan ince tozdan kaynaklanabileceğini bildirdi.

CNSA, görselin merkezindeki parlak noktaların, giriş kapsülünün arka kapağı ile iniş sırasında fırlatılan paraşüt olduğunu belirtti. Çin Ulusal Uzay İdaresi, görüntünün sol alt tarafındaki bir diğer parlak noktanın ise giriş kapsülünün ısı kalkanı olduğunu bildirdi. 6 Haziran'dan beri çevreyi keşfetmek, yüzeyde dolaşmak ve bilimsel keşifler gerçekleştirmek için Mars yüzeyinde çalışan gezgin Zhurong, tam 23 Mars günüdür faaliyet gösteriyor. Bir Mars günü, Dünya'daki bir günden yaklaşık 40 dakika daha uzun sürüyor.

Gezginde bulunan tüm bilimsel ekipmanlar veri toplamak için çalışır durumda. Yörünge kaşifi, yörünge etrafındaki döngüsünü 8,2 saatte tamamlıyor, Mars gezgininin bilimsel araştırması için iletişim aktarımı sağlıyor. Gezgin Zhurong, antik Çin mitolojisindeki ateş tanrısının adını taşıyor. Bu isim Kızıl Gezegenin Çince adı olan Huoxing'i (ateş gezegeni) çağrıştırırken, misyonun adı olan Tianwen ise Cennete Sorular anlamına geliyor. İfade, Çinli şair Qu Yuan'a (yaklaşık M.Ö. 340-278) ait bir şiirin isminden geliyor.

Çin'in gençlik yapay zeka inovasyon yarışması finallerinde 7.000 kişi yarışıyor Çin'in gençlik yapay zeka inovasyon yarışması finallerinde 7.000 kişi yarışıyor

En az 90 Mars günü (Dünya'da yaklaşık üç ay) ömrü olması beklenen Zhurong, yüksek çözünürlüklü üç boyutlu görsellerle Mars yüzeyini kaydedecek ve gezegen yüzeyinin maddi yapısını analiz edecek. Ayrıca gezegenin yüzeyaltı yapısı ile manyetik alanı hakkında bilgi toplayacak olan gezgin, gezegende buz izlerini arayacak ve çevredeki meteorolojik ortamı gözlemleyecek. Bir Mars yılı (yaklaşık 687 Dünya günü) tasarım ömrüne sahip olan yörünge kaşifi ise bir yandan kendi bilimsel tespit operasyonlarını yürütürken bir yandan da gezginin iletişim irtibatını sağlayacak.

Editör: İRFAN KARSLI